петък, юли 20, 2012

Слънчево лято ли?


Изгорелият автобус при атентата в Бургас
Снимка: МВР
Изгубени в превода на случващото се, само чакаме диагнози. Поставяме резултати. Термометрите се превъртяха. От рекорди. Сигурно и в нашето детство имаше спокойни и топли лета. Просторни лехи и спокойни нощи. Добре дошли в българското червено лято. 


Сигурно и сега го има...
Навярно всичко е Сигурно. И слънчево. 

- Чичо Манчо, какво е това, що гърми...? 
- Ти пък любопитко... Я, се махай, папарак такъв. 

Лесно е да бъдеш клоун. Да сложиш една перука и да взривиш не само себе си, но и хората около теб. Да, лесно е да играеш тази игра. Ако имаш мислене на клечка кибрит. 

Лесно е в опита си да бъдеш различен и друг, да вдигнеш на крак цял един свят. Вечно летим. И правим опити за безупречно кацане. И като кацнем, очакваме невидимото за очите и изживяното за сърцето. Локацията е придвидливо избрана. 

- Къде е майка ти? 
- А, тука е... Почива си с нас... 

България се превърна в атракция и една от предпочитаните дестинации за отдих през горещите дни. Днес е червено. По гари и автогари проверяват багажа. Паниката и страхът са навсякъде. Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) ще изпрати група специалисти в България за разследване на терористичния акт на летището в Бургас, който отне живота на седем души, включително петима граждани на Израел. 

Изненадахте ли се? Предупреждението дойде още преди две-три години. Австрийският експерт Фридрих Щайнхойзлер в труда си „Европа – цел на терора” в края на 2011 г. предупреди, че в Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямски терористични клетки. Подобно предупреждение направи и експертът по тероризма и автор на такава литература Юрген Елзесер в книгата си „Как Джихадът дойде в Европа”, като посочи действащи активни терористични организации на Балканите – три в Турция, две в Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина и други. 

Какъв е пътят до Бургас?
Снимка: burgasinfo.com
Случайно ли е избрана датата 18. юли за атентата в Бургас? На същата дата е извършен подобен терористичен акт в Буенос Айрес? За търсещите символика, актът се извършва между два големи български празника - Св. Марина и Илинден, ако се разровим дълбочинно ще разберем, че на единия не е добре да се работи, а по другия се гадае каква ще е зимата. Но това е само вметка. 

Според психолози, за да възстановим менталното здраве на личността, което е съществен проблем в съвременното общество, трябва да имаме следните три момента: цел, подкрепа и средства. И всичко трябва да е ясно дефинирано. 

Не е нужно да си специалист по тероризъм и национална сигурност, за да разбереш какво точно се случи. Не е нужно да си експерт журналист, за да задаваш въпросите. Тепърва ще се пита: КАК? 

- Дай ми този обектив. И тази лента... Снимай, снимай... 
Боже, колко мъка има по тоя свят, боже. Какво червено лято! 

За първооснова на текста са използвани мотиви от филма ,,С деца на море”. Всички изградени образи са случайни.

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар