сряда, юли 18, 2012

Животът във Фейсбук: сапфир, фантазия или суета


Снимка: Минко Чернев 

Рубин, диамант или перла... Всеки се чувства като такъв в социалната мрежа – Facebook. Богат на приятели, публикуващ разнообразни статуси, празнуващ пътешественик, гордеещ се с работата си и отбелязващ новините, които го интересуват. Това е "фейсбук-човекът". 

Той е свободен, независим, щастлив и тъжен. Няма ограничения, няма редакция, но има коментари и конфликти. Нереалната сфера, обграждаща с внимание всеки, който има достъп до интернет и е готов за едно сапфирено преживяване

Тъмносиният сапфир “Свети Едуард” се намира в центъра на кръста на короната на Британската империя. Короната на Руската империя е украсена от два големи сапфира с тежест 258 грама и 200 карата. От сапфир са издялани бюстове на трима американски президенти Джордж Вашингтон, Ейбрахъм Линкълн и Дуайт Айзенхауер... 

В короната на света, сапфирът от 8 години е „Фейсбук”. Завоевател, разкриващ трагедии и създаващ животи. В нея няма значение какъв е социалният ти статут, как изглеждаш или от коя част на света си. Фейсбук е безплатен и интересен. 

Съревнованието започва, когато броят на приятелите ти е малък или пък имаш много албуми със снимки, но никой не натиска бутона „харесва ми”, а твоят съученик, състудент, колега, приятел или роднина е достигнал лимита и няма право на повече абонати. 

Възникват множеството въпроси и фейсбук-кръгът се превръща в панаир на суетата. Много са положителните страни, но не можем да отминем и отрицателните. Очите, които се вторачват във виртуалния ти живот могат да бъдат анонимни и опасни. Незнанието, води до страх, съмнение и несигурност. 

А когато разговорът, осъществяван чрез Интернет, се пренесе в реалното време и пространство, то тогава мечтите и надеждите рухват или пък довеждат до красива и дълготрайна любов, а защо не и до истинско приятелство. 

Чрез такива срещи се подобрява комуникацията, която в динамичното ежедневие е затруднена, а икономическите и финансовите проблеми ни превръщат в затворени и безразлични. Откривател, компютърен учен или обединител на света... 

Марк Зукърбърг определено промени света и обитателите му. А разпръскващите се сигнали чрез световната глобална мрежа - за Фейсбук идват до нас от Силициевата долина – „американският високотехнологичен икономически сектор”. 

Бърза комуникация, онлайн чат, споделяне на снимки, видео, музика... Интересни статуси, привличащи вниманието на обществени личности... Световноизвестни звезди, които осъществяват мечтите на умиращи – това е социалната мрежа

Теодора Пискова

Няма коментари:

Публикуване на коментар