понеделник, юли 16, 2012

Стига бе, Георги, овцете не са за продан


Снимка: Стоян Нешев
Политиката му е в кръвта – така говорят за него, новият ни герой Георги. Георги, защото това е най-популярното мъжко име в българските identity card (ID)*, потвърждават и данните на Националния статистически институт (НСИ). 

Набор ’71 – умен и красив като в песента на Гъмзата и Борис Солтарийски. Депутат в 42-рото Народно събрание от партията ПЗС — Прибор с зарядовой связью (от руски). 

Георги днес си е уговорил интервю с Любов Вестникарска (накратко Люба) – студентка във Факултета по журналистика, работеща за вестник “Търся капитал за селата” (ТКЗС)

Тоналността на интервюто обаче няма да е общата селскостопанска политика, а промените в Закона за политическите партии, които Георги е внесъл в парламента. 

За адаптацията на интервюто Люба е донесла собствения си диктофон, черния си тефтер и син химикал. Тя знае едно, формулата на успеха на изкуството “как се прави интервю”

Георги е непоколебим към журналистите – той хвърля “бомби” пред тях, често ги праща в канавките, съди ги, те го съдят, като цяло използва най-доброто от хуманитаристиката, за да е ярко и очебиещо представянето му. 

“Няма дим без пушек” – за парламента и законите в България, с такава мисъл е тръгнало момичето за интервюто. “Не отивайте в политиката, ако кожата ви е по-тънка, отколкото на носорога”– това е прочел Георги от американския президент Теодор Рузвелт, а с каква кожа е влязъл в политиката - не се знае.

Ето го и интервюто: 

 - Георги, спомняте ли си аферата “Уотъргейт”, при която редакторите на “Washington Post” Боб Удуърд и Карл Бърнстийн свалят американския президент Ричард Никсън? 

Гръм от ясно небе. 
За това събитие Люба е прочела много материал – котата на разследващата журналистика... Точно така се прави преходът от седемте часа разлика към България. 

Георги не очакваше такъв въпрос. Замисли се, наум му идваха други мисли – как от трибуната в парламента бе разпънал плакат, за да разтълкува трибуквието МВР (“Мракобесие, Война с гражданите, Резултати – нулеви”) пред народните представители. Но все пак се присети...

 - Веднага давам български еквивалент на аферата “Уотъргейт” – казва той. - Това е, когато бившият министър на финансите Пламен Орешарски каза на бившия на образованието (не Фандъкова), ами Даниел Вълчев пред учителското съсловие: „Дай да разваляме седенката. Дай да разваляме седенката. Първо да мислим за числа, съкращения и после.... И тогава нали една журналистка го чу и стана голяма афера заради българските западни говори – как е по-правилно да се изговаря седЕнка или седЯнка

Люба се усмихна и продължи:
 - Прехвърлям Ви в по-тежка категория - как ще коментирате думите на икономическия министър Делян Добрев: “Направихме всичко възможно покачването на цената на тока да бъде минимално и ако не беше правителството на ГЕРБ, поскъпването на тока щеше да бъде с 30 процента и дори повече.”?

 - Търговията с гласове е породена от бедността, докарана от целия политически елит, включително и мен. И да, и не. Та и затова токът ще скача, ама да скача, щом управлява ГЕРБ.

 - Г-н Георги, отделете зърното от плявата – звучите като “оценяването е процес на поставяне на оценки”. Някак не Ви разбирам. Но кажете сега, защо в учебниците по история за 11. клас ще пише: "Важен елемент в развитието на партийно-политическата структура е учредяването на 3 декември 2006 г. на партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), регистрирана няколко месеца по-рано като гражданско сдружение". А за ПЗС няма да пише, че е основана през 2005 г.?

 - Какво да кажа?! Безспорно признавам, че бе внушителна победата на ГЕРБ на последните избори (39,7 %). Дано не са купували и продавали овце, че това не е престъпление.

 - А поправките в Закона за политическите партии не са ли насочени изцяло към партията на Меглена Кунева?

 - Вън фантомите от парламента! Кунева е фалшив дубликат на Борисов. Тя копира “едно към едно” от ГЕРБ. Не я искам в следващия парламент. Спомняте ли си, в Плевен БСП регистрира партия с името на бившия син кмет – “Найден Зеленогорски”. Механизмът с кражбата проработи и аз уважавам тази постъпка. 

Преди Люба да зададе следващия си въпрос нещо смути обстановката. Удар под брадичката – историята на съвременността проговори: “Не ме гледай умно, българино. Трус!

Ново земетресение бе регистрирано с епицентър “нотариуската от Монтана” Искра Фидосова. Чисто и просто Фидосова се е разходила с токчетата си по сърцето на премиера Борисов. И сега той е в отпуск до следващите избори. 

Но пък от диктофона на Люба се чуваше нежен мелодичен глас: Да бъдеш гербер не е лесно, да имаш вяра не е лесно

Наум гневно изпсува Георги - лъжата: Бойко, Сергей, Кунева и разни негодници. Плачеше, както се плаче и търсеше номера на любимата на медийния бос Делян Пеевски – поп-фолк изкушение.

*лични карти (от англ.)

Продължение от "Търговци на събития"

Стоян Нешев
Всичко от автора

3 коментара:

  1. Заглавието на статията веднага ме грабна и се радвам че попаднах тук, прочетох я с голямо удоволствие, пишете страхотно, дано да го правите често.Много е жалко да гледаме в какво положение изпада държавата ни и съответно ние невинните и работещи хорица, не сме виновни, че търговията с гласове е породена от бедността, докарана от целия политически елит, нормално е ако дойдат и ти предложат стотина лева да ги приемеш и с тях да купиш нови дрехи на учениците си, може е да е жалко, но до тук сме стигнали явно.

    ОтговорИзтриване
  2. Така, няма дим без да има огън и обратното.Всяко едно действия има и своите противодействия и за това е редно да се внимава какви закони се приемта и какви се пропускат, понеже един ден всичко ще се върне на нашите деца и те ще трябва да плащат нашите данъци и дългове.Това правителство не го разбирам.Вече 3 милиарда сме на зад, като тези пари така и е се разбра къде отидоха.Не може само да теглим, един ден ще наложат санкции и за да ги върне страната ще ги изсмука от нас.Статията ви е разкошна.

    ОтговорИзтриване
  3. Харесва ми интерпретацията! Браво на автора.

    ОтговорИзтриване