неделя, юли 15, 2012

За ЗЕЛЕНО утре


Снимка: gabrovonews.bg
Ако утрото днес е свежо, можем ли всички заедно да го направим Зелено? Да се събудим под открито небе с усещането, че някои неща са измерими и че зелени могат да бъдат не само неузрелите домати, а идеите ни. Защото всичко идва от нея - идеята и мисълта за нейното реализиране. 



Тръгването е точно в 10 сутринта. От централно място на столицата. Денят е усмихнат, при това шегаджийско петъчен 13. Отправна точка – Узана. Необходимо условие - Усмивка. И чорапи, че нощите са хладни. Малък жълт микробус ни побира. Потегляме. Довиждане, София. 


Ами накъде? Към Узана. Питаш се къде и какво е това? Веднага получаваш отговор - местността Узана се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин (1524 м) - старото му име е връх Коруджа, в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, в сърцето на България. 


Ако не си бил там, поправи тази грешка. Какво води група ентусиасти натам? Красотата и вдъхновението. Откриваш ги във въздуха, хората, настроението и нагласата. 


Миналата година Глобалният екологичен фонд (ГЕФ) задели последните 60 0000 щатски долара за България, разпределени за 21 проекта, допринасящи за решаването на глобални предизвикателства пред човечеството. Локалните решения и проекти са в следните направления: изменение на климата, опазване на земи и биоразнообразие и проекти за управление на отпадъците


Узана Поляна Фест 2012 се организира за втора поредна година. Най-прекрасното на това събитие е, че си в досег с природата. Избягал си от шумотевицата. Прекрасната нощ на открито под звездите те пренася в друго измерение. Там, където истински намираш себе си. 


Над 200 човека от 60 различни организации, обединения и фирми са само участниците в програмата. Към тях трябва да добавим и неуморните доброволци и организаторите. Специално за фестивала пристигна електромобил, който демонстрира възможностите пред иначе петролно зависимия свят. Посланието на фестивала е промяна за по-устойчив свят. 


От едната шатра се долавя аромат на току-що приготвен хляб. Да, пред очите ти на пещ се замесва и пече тестото. Рецептата е стара и изпитана. Доказано, вкусна. Ще ви разкажат за защитените видове птици, ще ви сготвят здравословно, ще си харесате тоалет, специално направен от португалка, дошла наскоро в България. 


В презентационния център, всеки може да се обогати с идеи и знание. Там откривам представители на фондация "Сърфрайдър" - млади момчета, чиято любов към вълната ги превръща в пазители на водата. 


Миналата година в България стартира проект за почистването на устието на река Камчия, в инициативата се включват 80 доброволци, почистена е близо пет километрова ивица. Събрани са 20 кубика отпадъци, като основните от тях са във вид на пластмаса. 


Проектът "Скъсай с пластмасата" е средство за минимизиране употребата на пластмаса. Какво още? Творчество. Че накъде без него. Ателие за свещи, работилница на сетивата, багрене на вълна. И игри за най-малките. Това са само щрихи от пъстрата програма. Забавлението е не само през деня, но и вечерите отново под открито небе. 


За доброто настроение се погрижиха Миленита и формация "Тъпани и гайди". Имаше хора, танци, звучност... 
Юлия, която е доброволец към сдружението Си Ви Ес (CVS Bulgaria) разказва как е помогнала в изграждането на екоучилището в село Влахи (община Кресна). Това е проект, който стратира през 2005 г. с откупуването на терен. Всичко е ставало поетапно, но днес всичко до което е достигнато е на принципа - ЕКО


Събитието бе официално открито от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и Томислав Дончев - министър по управление на еврофондовете (бивш кмет на Габрово)


Програмата за малки проекти работи в България от 2005 г. и до момента е съфинансирала 105 проекта с общ размер повече от 8 мил. щатски долара. Толкова за тазгодишното издание. Стягайте палатките от сега. Бързо ще се извърти времето. А до тогава бъдете ЗЕЛЕНИ.




Яница Маринова
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар