неделя, юли 22, 2012

Медии "увеличиха" таксите за обучение в Софийския университет


Снимка: Елена Донкова
Неправилно разчетена стенограма или изкривена медийна информация за повишаване на семестриалните такси притесни студентите на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. 


На заседание на Министерския съвет от 18. юли 2012 г. се прие Постановление № 96 за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2012/2013 г. Просветният министър Сергей Игнатов предложи промяната за част от държавните висши училища, които са пропуснали, че съществува постановление № 96 и се налага сега да допълнят таксите за прием. Става дума за граждани извън Европейския съюз. 

Засегнати са вузовете: Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Медицинският университет „Проф. Параскев Стоянов” – Варна, Икономическият университет – Варна, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Това се доказва и от стенограмата на заседанието, достъпна на сайта на Министерския съвет. 

Веднага след това решение в някои медии прибързаха и излязоха със съмнителни заглавия за повишаване на таксите за обучение с конкретни цифри единствено за Софийския университет. Електронното издание на вестник “ТРУД” пише: “До 6500 евро такса за чужди студенти”. 

Освен че са упоменати промените от министерското заседание за таксите на студентите от държави извън Европейския съюз (ЕС), но и се предлага информация за увеличение на таксите на български студенти и студенти от ЕС?!

Изданието съобщава, че за педагогическите специалности в СУ ще се плаща по 390 лв. на година вместо досегашните 330 лв. За обучението по хуманитарните науки студентите вече ще дават по 550 лв. от досегашните 485 лв. За специалностите “Право” и “Връзки с обществеността” от “ТРУД” изчисляват, че годишната такса ще е 560 лв. за разлика от досегашните 500 лв. Отчита се и скок за бъдещите лекари в Алма матер от 600 лв. на 680 лв годишно. Учещите изкуства ще дават по 50 лв. отгоре, завършват данните на вестника. 

Подобна новина със заглавие: “Вдигат таксите за висшистите” пише и “СТАНДАРТ”. Но в техния материал не се уточнява информация за чуждестранните студенти извън ЕС. 

По пътя на логиката и механизма copy/paste, без cut новината се пренася в още няколко информационни сайта. Алма матер вдига таксите, пише dartsnews.bg. За високите такси осведомява и sofiautre.bg

Студентските протести през ноември миналата година не зачеркнаха поправката в Закона за висшето образование и правителството ще утвърди таксите за обучение на студенти и докторанти. Размерът им е съобразен с изискването да не надхвърлят 2/3 от нормативите за издръжка на един студент. 

От Софийския университет не са реагирали на непроверената информация от някои медии. Недоволството си изразиха от новосформиралото се движение "Промяна за студентите", което събира студенти от различни университети. От "Промяна за студентите" обещават, че ще са винаги нащрек след подобни медийни спекулации.

От сведенията на Министерския съвет е ясно, че част от държавните вузове запазват миналогодишния размер на таксите за кандидатстване и за обучение. Това са направили УНСС, СУ "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Русенският университет "Ангел Кънчев", ТУ – Варна, УАСГ, МГУ, Лесотехническият университет, ХТМУ, медицинските университети в София, Пловдив и Варна и други. 

Друга част от университетите увеличават с 10 до 100 лв. някои от годишните си такси за обучение. Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, ЮЗУ "Неофит Рилски", Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", ТУ – София, ТУ – Габрово, Аграрният университет в Пловдив, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна, Националната художествена академия, ВТУ "Тодор Каблешков", Университетът по библиотекознание и информационни технологии са висшите училища - техните такси скачат през учебната 2012/2013.


Стоян Нешев
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар