петък, ноември 16, 2012

Урок за успех от Студентския съвет?


Снимка: Елена Донкова
Голям си, колкото са големи идеите ти, а направиш ли една малка крачка заедно с останалите, ти правиш една голяма стъпка за човечеството. Отново се почувствах специална. Както аз, така и всички колеги, които бяхме в нашия час на потока – часа на идеите. 


Аз съм първокурсничка по журналистика в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и за мен познаването на университетските структури е необходимо. Този път наш гост в нашия час беше Калоян Димитров, председател на Студентския съвет (СС) при УНСС. Чрез вълнуваща, полезна и интересна презентация той ни запозна ни със Студентския съвет, така както може би малко хора биха успели – точно, ясно и разбираемо. Обясни ни за историята, как е създаден по идея на студенти и как е станал Студентски съвет. Каква роля играе и с какво може да бъде от полза. Изнесе ни информация за устойчивостта и управлението му във времето. 

Всяка изминала година студентите ставаме все по-свободни, все по-будни, готови да отстояваме това, което искаме. Да защитаваме, това което имаме и да показваме постиженията си на света. “В УНСС, именно Студентския съвет ти подава ръка, във всяко едно отношение, водейки всякакви мероприятия като благотворителни концерти, конкурси, спортни турнири и кампании за някои от световните обществени проблеми и др.”. Това каза пред нас, първокурсниците, Димитров. 

От Съвета изтъкнаха, че предоставят възможността на всеки буден ум да покаже какво може на конференции. За поддържането на постоянство студентският орган организира срещи - дискусии с известни личности. Предстоящата е на 29 ноември в УНСС с гуруто на новата българска журналистика Николай Бареков. Според председателя на СС Бареков ще ни запознае с темата за обективността на журналистиката. 

Припомняме, че преди няколко седмици в социалната мрежа Фейсбук в групата на Студентския съвет на УНСС беше цензуриран главният редактор на Новата журналистика Стоян Нешев. След неодобрителен коментар по повод гостуването на журналиста Бареков в университета. Администраторите, поддържащи Фейсбук групата, са сметнали за необходимо да изтрият мнението на колегата и да забранят достъпа му до общата група. 

И все пак моят разказ продължава... Студентският съвет е измислен от студенти и в духа на студентския живот. Ние като бъдещи журналисти задавахме все повече въпроси на нашия гост. И да, получавахме адекватни отговори... По-интересното е, че ние няма да спрем с въпросите си и няма да спрем да искаме да получаваме отговорите за в бъдеще...


Десислава Гергова
Всичко от автора

1 коментар: