понеделник, декември 17, 2012

Предпразнично в Студентски град: украсата в общежитията


Снимка: Елена Донкова
Коледа е съвсем близо! След седмица ще бъдем със семействата си, за да посрещнем заедно Рождеството Христово. Предколедната треска ни е обзела. Пеем коледни песни, рецитираме стихчета за белобрадия старец, избираме онзи подарък, който да поставим под елхата и да покаже символиката на празника. 

Решили сме да направим и кравайчета за коледарите. А междувременно вече сме подготвили коледната украса. Спомняш ли си, когато беше малък и се опитваше да поставиш "Витлеемската" звезда на върха на иглолистното дръвче? А гирляндите, които старателно сме закачили. Снежинките и другите фигурки по прозорците. Блясъкът на лампичките, който се вижда и в очите ни. 

Предколедно Новата журналистика направи експеримент в Студентски град. Той показва, че в голяма част от студентските блокове има украса на входовете. Там присъства коледният дух

Никъде нямаше поставена елхичка, но бе достатъчна и една гирлянда, за да покаже, че празникът наближава. Но не навсякъде е така. Има блокове, където магията на Коледа не се е появила. Дали до 24 декември ще има положителна празнична промяна, не се знае. 

В снимков материал Ви показваме и резултата от експеримента: 

Блок 22А – МГУ
На стъклата във фоайето на блок 22А /Минно-геоложки университет/ са залепени малки клончета от ела - символ на коледното дръвче, което традиционно бива украсено и в полунощ на 24 срещу 25 декември Дядо Коледа оставя под него подаръци за послушните деца. 
Блок 22А – МГУ

Пликът с писма до Дядо Коледа

В блока на МГУ бе поставен плик, в който всеки, вярващ в Дядо Коледа, можеше да изпрати своето послание или желание до него (друг експеримент на репортер от Новата журналистика). Някой бе написал върху плика, че иска панда - не бе уточнено дали тя да бъде истинска, плюшена, пластмасова, хартиена... 

Блок 25 – МУ

"Искам ток" е желанието на студент от МУ
Като пристъпиш прага на 25 блок, който е на Медицинския университет, не разбираш, че Коледа наближава. Няма го настроението в окачената гирлянда. Всичко е празно, стените са голи. Единствено пликът за писма до Дядо Коледа стои и там. От този блок за Коледа искат ток (така са написали върху плика). 

Блок 25 – МУ

Блок 21Б – ЛТУ

От Лесотехническия университет са се постарали за вход Б на студентски блок № 21. Дали студентите или хората от персонала, стопанисващ блока, са се погрижили за украсата не успяхме да разберем, понеже никой не ни посрещна на портиерната.
Блок 21Б – ЛТУ

Блок 21Б – ЛТУ
Блок 21Б – ЛТУ
Иновативните фигурки на балерини от хартия, снежинките, оформени със същата прецизност, символният образ на Дядо Коледа, снежният човек, звездичките, камбанките - Коледата идва! 

Надписът, който съветва обитателите на общежитията да не включват печки или духалки, ако желаят да имат електричество, е първото нещо, което се забелязва, заедно с коледната украса, когато някой реши да отвори входната врата на блока на лесотехниците. 

Блок 12 – ТУ
Блок 12 – ТУ

Мястото е 12 блок на Техническия университет – пуст и хладен лабиринт. Мокри стъпки показват пътя на предвижване на забързаните студенти. На една от стените, където се поставят обявите и съобщенията, предназначени за студентското съсловие, виси залепен плакат. Образът на Дядо Коледа се среща единствено на него, но това не е коледното настроение, а реклама на агенция за младежки бригади

Студентите с коледно настроение - блок 12
Случайно срещаме студенти, носещи елха, гирлянди, коледни играчки. Те заявяват, че украсата е за студентска стая, а не за входа на блока. 

Блок 40А – УНСС

От неукрасените блокове е и 40А на Университета за национално и световно стопанство. 


Сред украсените входове на блокове са 36А на Университета по архитектура, строителство и геодезия, 36Б на Университета за национално и световно стопанство, 50Б на Софийския университет, 60Б на Химикотехнологен и металургичен университет.
Блок 36А – УАСГ
Блок 36А – УАСГ
Блок 36Б – УНСС
Блок 36Б – УНСС
Блок 50Б – СУ
Блок 60Б – ХТМУ
Снежният човек пред 50-ти блок е приятна зимна изненада, както за жителите на вход Б, така и за минувачите. Дори след дъжда, фигурата на снежен човек остава непокътната. 
Снежният човек, който посреща студентите
Магията е уловена! Това показва нашият експеримент. 

Новата журналистика Ви пожелава весело и емоционално посрещане на Коледа! Събудете детето в себе си и помечтайте за "коледното чудо"! 

Елена Донкова
Публикации от автора
Фотографии от автора

1 коментар:

  1. Заслужават си едно голямо браво! Мисля, че доста са се постарали за коледния дух. Сега няколко изключения не са толкова важни. А и за медиците нали няма празници и делници, трябва да са винаги готови. Така, че им е простено ;)

    ОтговорИзтриване