сряда, януари 02, 2013

Бабугери прогонват злите сили - една запазила се традиция (видео)


Снимка: Елена Донкова

Традициите живеят с нас. Това показва и посрещането на Новата година. За прогонването на злите сили и допринасянето на благополучие въздействат бабугерските танци. Тази традиция е ежегодна в село Мусомища, община Гоце Делчев. 

Бабугери е запазено наименование за този край за познатите ни кукери. Бабугерите са тези, които в първия ден на 2013 година прогонват злите сили от изминалата година, преминавайки през цялото село. Подготовката за шествието започва преди Коледа, като участниците са без възрастова граница – от съвсем малки (седем-осемгодишни) до пенсионери. 

Техните костюми се изработват от козя кожа с дълъг косъм. Към тях са прикрепени с колани чанове, чийто звън при танците допринася за ефекта срещу злите сили. Маските са част от костюма и са цилиндрични и страшни, също ръчно изработени от кожа на коза. Освен в бабугери хората се превъплъщават и с други интересни и зловещи костюми. 

На площада в пиринското село, което се намира на близо километър до град Гоце Делчев, се състои „бабугерската” програма. Под звуците на зурни, тъпани и дайрета се извиват по македонски хоро след хоро. 

Докоснете се и Вие до тази традиция с видеоматериала, който сме Ви подготвили:


Елена Донкова 

2 коментара:

  1. Браво! Чудесен видеоматериал и кратка но интересна статия! Хубаво е да види човек че тези традиции още се пазят и хората посрещат и изпращат годината по нашенски,стари обичаи а не само с пиянстване. Продължавай да ни радваш с такива интересни и профеционално направени материали :)

    ОтговорИзтриване
  2. Μπαμπούγερα 2013 - Χορευτικά Πολιτ.Συλλόγου Καλής Βρύσης
    http://www.youtube.com/watch?v=c4G8rIu1nyY

    ОтговорИзтриване