четвъртък, януари 03, 2013

Трагедия или фарс са медийните политически продукти. Отговаря журналистът Григор Лилов (част I)


Снимка: Златомира Костова

За една диплома в повече или една висше-образователна афера на министъра на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев. Само 1:0 за “контролируемата образованост” ли? Премиерът Бойко Борисов като китайски продукт на постсоциалистическото общество. За ракообразуванията в съвременния политически живот миг преди парламентарните избори и за атентата в Бургас през лятото на 2012 г. 

С тези теми от изминалата година откриваме рубриката “Пред микрофона” за 2013 г. На въпросите на Стоян Нешев в част първа на интервюто за подредбата на псевдосредата или как изглежда истинската, говорим с журналиста, икономиста и водещия на предаването “За икономиката” по Национална телевизия СКАТ Григор Лилов

Григор Лилов
Снимка: glasove.com
Работил е в Българската национална телевизия (БНТ), вестниците “Труд”, “168 часа” и “Кеш”. Автор на книгите “Най-богатите българи” (в две части), “Тайният проект Бойко Борисов”, “Либийска връзка”, “Операция Президент”, “Дуел” и други. 

Да започнем с властта от 1 л., ед. ч. Каква символика предизвиква у Вас името Бойко Методиев Борисов, роден през 1959 г. в град Банкя? За какво се сещате първо като гражданин на Р. България и след това като журналист? 

- Ще се пошегувам - инициалите на името му създават абревиатурата БМБ или на латиница BMB. Нещо като BMW. С други думи – претенцията е автомобилът България да се приближава до немския аналог, но всъщност си имаме работа с фалшификат, с менте. С продукт, подобен на китайските производители, които чрез смяна на една буква в наименованието копират за наивните купувачи световно известни марки (например Panasonic и PanasoAnic). 

 Премиерът ни е измислен образ - медиен продукт на властови кръгове, които обичат сянката на кулисите, откъдето дърпат конците на обществото. Затова написах и „Тайният проект Бойко Борисов”. Иначе като гражданин и журналист ме обхваща гняв, че народът толкова лесно се манипулира. Но както се казва, можеш да лъжеш или известна част от хората безкрайно, или всички за известно време, но не можеш да съчетаеш всички и завинаги. 

От гледната точка на управлението на националното стопанство имаме икономически примитивизъм, от погледа на политиката – контролирана фасадна „демокрация” и маскиран модерен тоталитаризъм, от камбанарията на обществените интереси – олигополия, носеща огромни печалби за кръг отбрани лица... А през визьора на психологията виждаме мания за величие и патология на лъжите. Още древногръцкият мислител Тукидит е забелязал, че историята се повтаря

Още по-точен е големият философ Хегел: всички исторически събития се случват два пъти: първият път във вид на голяма трагедия, а втория – във вид на жалък фарс. Случва ни се втори Тодор Живков чрез комично-абсурдна ретроспекция на миналото – по майчина линия чрез родството си с пожарникарския генерал Кирил Войнов Бойко Борисов се оказа роднина на Иван Славков, който беше зетят на Тодор Живков. 

Живеем в някакво постсоциалистическо общество, чиято основна характеристика е продължаващ разпад на нацията. В тази тиня могат да изплуват и да се лансират от кукловодите като водачи всякакви, дори и гротекстни фигури като Бойко Борисов. 

Фалшив скандал за министерска диплома. Защо така разтълкуваха медиите разкритията Ви за ценза на енергийния министър Делян Добрев? Не бяхте достатъчно точен в аргументите си или всичко това беше медиен трик в полза на управляващата партия? 
Делян Добрев
Снимка: МС
- Медиите нищо не разтълкуваха, а замълчаха за разкритията ми, когато започна да става напечено. Честно ще си призная – очаквах истината да се потули и затова първо подхвърлих примамката, споменавайки факта, без да излагам всички аргументи, които имам. Вестници и телевизии я налапаха, но опасенията ми се оправдаха - когато разбраха, че съществуват сериозни и неоспорими доказателства, като по команда веднага забравиха единодушно и без изключения темата. 

Всеки може да види истината за калинката-министър Делян Добрев на моята страница във “Фейсбук” или в телевизионното предаване, което му посветих. Нали не си мислите, че мога да говоря на ангро, рискувайки съд за клевета?! Или да си цапам имиджа, след като книгите ми, без да се преведени на английски, са в Библиотеката на Американския конгрес и Бръшляновата лига?! Ето накратко какво установих тогава. Ще отворя една скоба – в началото на изгрева на обществената си кариера тази управленска “звезда” никъде не се хвали и не спомена американско образование или специализация в “Лондон скулс економикс”. 

А ето защо! В данните на ВАК (бившата Висша атестационна комисия) не фигурира като човек с акредитирана диплома. В масива на НАЦИД на Министерството на образованието (центърът, който наследи ВАК за легализиране на дипломи) обаче фигурира. Но как? Легализирал си е документът почти десетилетие по-късно, след като е “завършил” – точно тогава, когато се развихря политическата му кариера. Но забележете - без да се е подписал на бланката, не е подписал и декларацията за вярност на данните, които дава. 

Защо ли? Защото дори и при този фалшификат няма да е подсъден като Калина Илиева – ще носи отговорност пресцентърът, който разпространи фалшивия документ. Тогава не можах да получа официално потвърждение на разкритията ми, понеже на 16 март 2012 г., когато започнах проверката си и Добрев беше обявен като кандидат-министър, сайтът на университета Уеслиън е бил атакуван и пробит от хакери, които заличили документацията на учебния отдел. За този факт имаше специално съобщение от Уеслиън и специални указания за студентите, а ФБР започна разследване. 

Всъщност обществото въобще не видя оригиналът и Делян Добрев също не го показа. Дипломите са цветни - отпечатват се на хартия като пергамент, с червена рамка. Показанато на нас е без рамка, в шрифта в заглавието на университета и неговите имена буквите V и L са с различна конфигурация, което се случва при създаване на документ чрез програми за графично оформяне на готически шрифтове, какъвто е случаят. В името на университета „у” е изписано с обратна заврънтулка противно на всички дипломи от този период. 

Самата диплома беше изпратена на медиите сканирана и със специално съобщение на пресцентъра. Макар и сканирана, тя е черно-бяла. Абсурдната хипотеза е, че първо е извадено черно-бяло копие и след това то вместо оригинала е сканирано. Самият „сканобраз” не е такъв, а съставен чрез програмата PDF – т.е. програма за презентации и съставяне на документи. Излязоха и други факти около “подвизите” му в Уеслиън. Например според биографията му той е бил футболист в онзи ВУЗ за две срещи. Едната е играна с отбор от друг университет, чийто тим обаче е създаден 12 години по-късно – т.е. на терена са ритали фантоми, а другата е с Военноморската Академия на Бреговата охрана на САЩ, откъдето по техните правила ми отказаха всякаква информация. Разкритията ми обаче бяха много по-скандални от една фалшива диплома. 

Оказа се, че Делян Добрев е имал непрекъснати осигурителни права у нас от 2000 г. насам (с изключение на 6 месеца), въпреки че това време уж е учил в САЩ и Лондон. Уж е бил студент, а е работил като изпълнителен директор във фирмите на бивш зам.-министър на финансите по царско време Стамен Тасев (консул в Ню-Йорк при Станишев и пак зам.-министър и при премиерите Беров и Костов). Неговият син, с когото Делян Добрев е много добър приятел, беше арестуван в САЩ като организатор на голяма мрежа за марихуана и луксозни наркотици в Ню-Йорк, за която ползвал футболисти като техен мениджър, за какъвто се беше писал и на Добрев. 

Оказа се, че новата „калинка” на ГЕРБ е бил акционер и е ръководил инвестиционно дружество за луксозни затворени хотелски комплекси по страната и на Черноморието (Созопол). Данните от тази компания (както и за другите му фирми) бяха изчистени от Търговския регистър, но аз ги намерих и показах чрез официалното търгово предложение на АД-то за набиране на капитал чрез облигационни емисии. Съдружник на Добрев в тази компания е един от най-големите контрабандисти в страната – Тенчо Лилянов, който под натиска на Запада дори беше осъден (само на 10 месеца условно за контрабанда на 3 ТИР-а с цигари). Лилянов е част от кръга “Монтерей”. 

Оказа се, че Добрев се е подвизавал в лобистката компания “Нютон финанс” на същия Тасев, която е работила по проекта АЕЦ “Белене”. А с какво се занимава тази фирма? Цитирам “уреждане на срещи с представители на държавната администрация, широка гама от различни спомагателни услуги като уреждане на местни срещи, направляващи услуги, преводи...”. Тези “преводи – какъв евфемизъм само, кореспондират с това: “в състояние сме да приемем временна или действителна роля на главно изпълнително лице, главно оперативно лице или главно финансово лице”. Е, да се учудваме ли, че у нас се появиха някакви тъмни индийски субекти, представени като уж американска компания, които искаха да инвестират в Белене. 

Всъщност тогава покрай новия министър извадих и още няколко скандални факта, които също не получиха никакъв отглас. В предаването си прочетох части и ги показах от официален документ на Комисията за защита на личните данни с рестрикциите, наложени от нея за работата на Гугъл в България. Най-интересните – пълно замъгляване на лицата на шофьорите при спътникови снимки, на лица, попадащи в патрониума на юрисдикцията на страната (да не се използват за доказателства при престъпления), на лицата край луксозните заведения, край публичните домове (забрана, обслужваща предимно елита), на данни за редица обекти и лица по преценка на правителството и т.н. 

Посочих и двете фирми, дистрибутиращи у нас Интернет – гръцка с 100% гръцка собственост и една плевенска Гугъл (ЕТ) и защо Гугъл няма сървър в България. (имат в Гърция, Турция, Румъния). Сбъдна се дори прогнозата ми, че от този момент нататък ще настъпи гробна тишина за разкритията във абсолютно всички медии и дори ще спрат като с магическа пръчка и всякакви медийни атаки срещу мен. 

Е, истинският скандал рано или късно ще експлодира. Така, както се случи с описаната от мен в “Тайния проект Бойко Борисов” шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева. Година след излизането на книгата, в която предсказах скандал, той избухна със страшна сила след протеста на Германия. Затова и тази история, и онази със стръвта, която поставих около дипломата на Делян Добрев и последвалото мълчание след това показва, че наистина живеем в контролирана демокрация, където дори опозицията е натоварена със специфична театрална роля. 

Вие сте автор на много книги, обхващащи темите за властта и политическата демагогия. В последната “Дуел” (посветена на атентата на летището в Сарафово през лятото) казвате, че най-скандалният факт е измисленият атентатор. Всъщност с няколко думи какво остана скрито за обикновения български гражданин? Защо медийният шум от това печално събитие изтрае само 3 дни и днес сякаш всичко е по старому
Кориците на някои от книгите на Лилов
- В 17:06 часа на 18 юли – деня на атентата, на официалния си сайт МВР съобщава за “инцидент” на летище Бургас. В 17:13 часа две чужди агенции са се позовали на негови изявления за атентат и камикадзе, което се е взривило до вратата на автобус № 2, превозващ израелски туристи. В първия случай съобщението изпреварва взрива с 18 минути, във втория агенциите са публикували изявленията им (дадени още по-рано) 11 минути преди експлозията. 

Редица български форуми и три електронни издания у нас отбелязват събитието също преди да се случи – дори до 45 минути по-рано. Самият взрив избухва в багажното, в показанията на свидетелите няма дори думичка за каквото и да е камикадзе. Не случайно, че ключови свидетели, например представеният за управител на автобусната фирма Сергей Елфимов се стопиха в очакващата ни рано или късно всички нас неизвестност. Дори прочутата глава на камикадзето е намерена и описана с протокол - без очевидци, видели я да се търкаля или да хвърчи и т.н., и т.н. 

Няма място да преразказвам съдържанието на книгата, но наистина живият живот е способен да надхвърли и най-разюзданата фантазия, на който и да е автор на сензационни трилъри. Или както аз резюмирах в разследването ми в “Дуел”: в този свят на тайни служби, власт, пари и политика, на действителност и изкривените й отражения, на реалност и псевдореалност, 2 по 2 никога не е 4. А е 3, 5, 6 или дявол знае какво – до степен да настръхнеш от ужас. А в тази история, която разследвах, се среща всичко – от многомилиардни суми, разиграни като фючърси на пазарите на горива до съучастие в атентата на родните секретни служби, правителството ни и политици от три политически сили, от красавици – излезли сякаш от 1001 нощи до една яхта – 110 метров кораб (четвъртата по лукс и големина в света), акостирала само за една нощ на кея във Варна и тайнствено нощно рандеву с Бойко Борисов, от загадките на световните секретни служби до истинския замисъл на случилата се трагедия в Сарафово. 

Личното ми мнение е, че истината никога няма да бъде потвърдена официално – това би означавало световен скандал, подобен на онзи с опита за убийство на папа Йоан Павел. И по-добре да не излезе официално – иначе България я очакват тежки санкции. Затова твърдя, че ГЕРБ е вече опасен в страната – не само икономически и политически, но и в смисъл на самото ни оцеляване като държава. 

За политиците с “кирливите ризи” всеки коментар е фактор. На прицел при Вас сега е Меглена Кунева и новосформираната й партия “Движение България на гражданите”. Прогнозираната власт от социолозите на следващите избори ли е причината? Или защо се създава усещането, че чрез конспиративни теории се опитвате да изобличите властта?

- Знаете ли, на прицел при мен са били всички – от Луканов през Беров и Жан Виденов до Иван Костов, от царя и Сергей Станишев до Бойко Борисов, от БСП до СДС, от политиците до българските олигарси. Достатъчно е да се прочетат “Най-богатите българи”, “Тайните на големите играчи”, “Тайният проект Борисов” или “Операция Президент”. Причината е, че властта у нас е продукт на скрити и частни интереси, които нямат нищо общо с интересите на обществото и страната. 

Практически България се ръководи от мафията – доскоро прекалено дива, а днес загърната с европейско лустро и външно по-цивилизована. А щом един политик не говори за тази истина, то той е дете – осъзнава ли го или не, на същата мафия. Кунева, както написах, е безспорен професионалист като висш чиновник, но не е подходящият човек за мястото на премиер. Поне ако искаме България да изглежда по друг начин. 

Не можеш да говориш за консенсусна политика, когато се изисква визия на решителност и тежка борба с престъпността, монополите и изграждане на изцяло нова икономическа и обществена конструкция.  Безспорно е, че времето ще излекува рано или късно раковите образувания. Но парадоксът е, че всъщност няма време – процесите са напреднали доста и всъщност обществото може да погине заедно с държавата. Знаете ли, че в световните политологически центрове вече се обсъждат рисковете, колкото и да са хипотетични, от вакуум на Балканите – изчезването ни като нация и остър конфликт между съседите ни за нашата територия.
Следва продължение...
Интервюто взе Стоян Нешев

1 коментар:

  1. По-тъпо нещо не бях чел.... Автора явно отдавна е изгубил връзка с действителността!

    ОтговорИзтриване