сряда, февруари 27, 2013

Тъпи философски теории


Снимка: Минко Чернев

Ама как бе, младеж? Как да го свържа? От кабелите към медиите през душевната независимост до многострадалното състояние на съвременната информация. Кабелът? Какъв духовен проблем, сигурно така би възкликнал Чудомир. Бивш главен антимафиот на държавата не би се занимавал с кабелни истории, може би така би казал днешният опортюнист.

При кръстника се ходи само при голяма нужда. Въпрос към теб, Бойко: Ти ли ми се разтропа миналия петък на вратата в студентското общежитие?! Не ти отворих, съжалявам! Уплаших се, че ще искаш да се скриеш. А аз съм подслонил не един и двама блюдолизци нелегално, под прикритие. Решавахме тестове по философия и гледахме как закачулени хора живееха в България по телевизора, по тротоарите, по асфалта. 

Протест и след протеста боклуци... Първо, обяснения се дават: душата ли е водеща в протеста пред тялото. Или обратното, душата е само функция на тялото, респективно на протеста. Взаимодействат ли си? В противен случай се появява въпросът: “Чии интереси обслужваш ти? Копой ли си, слагач ли си?” 

Че защо е важно да знаем за душата и тялото. Заради природата – да направиш избор. Благодарение на съзнанието. Докъде могат да стигнат ръцете ти, ако ти са вързани. Само до съзнанието да вземеш решение. Като ти ги отвържат – волята ще е показна. Бъркаш в нечии гащи и чак тогава си абсолютно свободен. Или напротив, пред волята никой май не е свободен. Резултатът е да свършиш, срамното обаче е да не си признаеш, че си свършил. Тогава пак ще се появи питането: “Капама правил ли си? Чесън слагаш ли й?” 

Медии и до тях достоверна информация. Закачени с кука, висят над тълпата. Могат ли хората да кажат какво искат без журналистите? Медии и до тях димитровградска чалга, анонимна и безвкусна. И пак народът ги съди. А те вземат поредната свръхдоза, за да отразят по-добре бъдещето на България. Бъдещето на България ли? Ами то сякаш никога досега не им е вярвало и занапред обещава, че щяло да е така. Според медиите медиите съществували сами в света. Дотук всичко спира: “Всички журналисти лъжат” и после ги убеждавай, че не си докосвал бицепса на Бойко. 

Няма логика в познанието, си казвам! Преди опита или след опита. И чак тогава той ще е достигнал до истината – персонална, обективна или обективирана. Изобщо, истината е като духа. Или я променяш чрез нови форми на човешко съществуване, или споделяш философията, че историята я правят само историците и никой друг.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар