сряда, февруари 27, 2013

Студентите въстанаха срещу високите такси


Фотограф: Николай Стайков

проф. Стати Статев, ректор на УНСС
Снимка: Елена Донкова
„Това държавно образование ли е, след като плащаме по равно, или публично-частно партньорство.“, коментира ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р ик.н. Стати Статев часове преди началото на студентския протест пред Новата журналистика

Протестните действия бяха оглавени точно в 14:00 часа пред главния вход на УНСС от 9-ма организатори, представляващи позицията на студентите против увеличението на държавните такси. Близо 500 недоволни студенти скандираха: „НЕ на таксите!“, „Мафия“, „Долу Студентски съвет“, „Не сме ходещи такси“ под прозорците на Ректората.

Проблемите идват след намалената държавна субсидия за висше образование. От 2008 г. базовият норматив от 963 лв. на студент е намален през 2009 г. на 693 лв. Първоначалната идея е била студентът в държавно висше учебно заведение да плаща символична сума. Сега около 50% се покрива от студентите.
Протестиращите
Снимка: Елена Донкова
 Необходимо е минимумът от 693 лв. да се върне на предишното равнище или да бъде повишен. Това е причината студентите да излязат на протест. 

Малко по-късно демонстрацията премина в публична отворена дискусия в аула „Максима“, на която присъстваха организаторите на протестните действия, излезли от анонимност, недоволните студенти, Студентският съвет при УНСС и самият проф. Статев.

Подписка с над 3 000 недоволни и Отворено писмо бяха връчени лично на проф. Статев от организаторите. Техните искания са пълното премахване на предвиденото увеличение. Според проф. Статев проблемът е заложен между държавата и Министерството на образованието и науката. След като институциите не решават казуса, прехвърлят отговорността на академичното ръководство и студентите.

Липсата на комуникация пък между студентите и Студентския съвет е един от факторите, който доведе до днешните протестни действия, категоричен е Статев. „Не се страхувам от Вас, студентите. Страхувам се от това, че може да бъдете използвани за мюре“, обясни притесненията си ректорът.

Според него е нужен диалог между студентски общности, вследствие на което да се родят промените в политиката за висшето образование. През изминалата академична година УНСС не повиши семестриалните си такси в знак на солидарност към студентите, заради погрешно водената политика в сектор „Висше образование“. Одобреното процентно увеличение сега идва наложително за подобряването на материалната база и консумативи.

Според Статев студентите трябва да разбират увеличението не в проценти, които звучат смущаващо, а като алтернатива за подобряване на условията на образованието. Таксите за бакалаври икономисти се увеличават с 58 лв., а за другите направления "Право", "Социология", "Политически науки" и "Журналистика" – 96 лв. Магистрите „държавна поръчка“ няма да усетят поскъпване.

На въпрос има ли алтернативни методи за закърпване на бюджета на университета, освен с вдигане на таксите. Статев отговори, че няма.

Предстои нова среща на Студентския съвет на УНСС с организаторите. Всички студентски съвети на вузовете ще се срещнат, да изготвят нова стратегия за висшето образование, подчерта Антоан Шотаров, председател на студентите в УНСС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!!!
Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар