четвъртък, февруари 28, 2013

Протест в дискусия – дискусия в протест


Снимка: Николай Стайков

В главните роли: недоволните студентите на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, Студентския съвет /СС/ и ректорът на университета проф. Стати Статев. Със специалното участие на националните медии.

"Долу таксите", "Мафия", "Продажници" – това бяха едни от малкото скандирания на протестиращите студенти от УНСС. Те пристигнаха в двора на висшето учебно заведение към 14:00 ч., изразявайки своята позиция чрез плакати и лозунги. Именно с този протест се постави и началото на хилядите въпроси "ЗАЩО"! Все мълчаливо ще плащаме високи семестриални такси? Ако правителството е в оставка, то ние не сме!

Но ето мълчанието се превърна в стенание и ВИК /Водене на икономическа комуникация/ за проценти и безкомпромисно увеличени такси. Къде всъщност е проблемът? Защо се стигна до крайната мярка за осъществяване на още едни протести в страната? Отговорът е прост - липса на диалог между главно действащите лица.

Увеличение след увеличение, протест след протест. А искаме мирна и демократична политика. Но за целта хората трябва да бъдат чути от съответните институции, които най-накрая да започнат да изпълняват основните си функции. Защита на обществените интереси, а не търговия с тях. Това само се иска.

Пред присъстващите медии студентите изказаха доводите си за състоялия се протест. Повечето от протестиращите имаха точни и ясни искания, които непрекъснато скандираха. Имаше и такива, които нямаха ясната представа какво и защо се случва. На извънредно организираната дискусия за постигане на консенсус по съответния казус в аула "Максима" студентите на УНСС отстояваха позициите си пред ректора на вуза и Студентския съвет. 

Гледни точки - много. Председателят на СС Антоан Шотаров отбеляза, че първоизточникът на проблема не е вдигането на таксите, а защо се е стигнало до това решение на Академичния съвет. Заключението, което направи, е, че всички студентски съвети трябва да излязат с позиция за промяна в Закона за висшето образование. Образованието трябва да стане реален приоритет, но не просто на думи, каза още председателят. 

Стефан Радев, член на Студентския сенат при УНСС, изрази недоволството си, че се провежда една закъсняла дискусия. "Дискусията е важна, но трябваше да се организира преди вземането на това крайно решение за драстично увеличени такси.", каза пред аудиторията в аула "Максима". Според него всички студенти и СС трябва да се обединят и да слеят позициите си в една.

Организаторите на протеста се показаха с лицата и имената си пред всички и отново казаха НЕ на увеличение на таксите. Към изложените си искания те приложиха Отвореното писмо на недоволните студенти. В него те апелират към подкрепа от страна на ректора, Академичния и Студентския съвет за НЕ УВЕЛИЧАВАНЕ на семестриалните такси и затова те да не се превърнат в недостъпни за обикновения студент. Ние не уронваме ничий престиж, ние сме част от този университет и искаме справедливост, заявиха студентите. 

Снимка: Николай Стайков
Сблъсъкът на интереси и мнения настъпи с влизането на ректора на УНСС. По време на дискусията той изрази позицията си на подкрепящ идеите на своите студенти. Икономията е най-лошият вариант на какъвто и да е бюджет, подчерта проф. Статев. Това би означавало, че университетът не може да направи компромис, като задължително трябва да увеличи таксите. Всяко едно средностатистическо семейство би могло да направи икономия със своя бюджет, за да изучи детето си. Тогава ще имаме не праг на бедността, а на бездната, от която излизането е невъзможно. 

Казусът тепърва ще бъде обсъждан широкоспектърно до постигането на консенсус. Безброй въпроси ще останат без отговор, защото не студентите, а някой друг се прикрива зад фалшиви маски и слова.

Мисията на нашия университет гласи: "УНСС е призван да формира високо образовани личности, които да водят обществото към един по-съвършен и хуманен свят". Защо обаче на фона на случващите се събития изглежда безкрайно неосъществима? А когато във вузовете няма да останат студенти, понеже за тях ще бъде непосилно да заплащат таксите за обучението си и заедно с това да се издържат и да водят един нормален начин на живот.

След като държавата е абдикирала формално, то тя е абдикирала и от нашите интереси, поясни Стефан Радев. И сега, когато няма правителство, на кого да се оплачем, кой да вземе генералното решение, ако не ние самите. Днешният протест целеше да покаже, че и студентите са хора и всичко си има предел.
И докога ще е така? Докато всичко се срине напълно и се сгуши в ръката на НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА и БЕДНОСТТА! 

Резултат ще има, но той ще се забави. За да се вземе едно разумно и правилно решение на проблема, ще се премине през различни фази. Едно е сигурно, активните протестиращи студенти на УНСС няма да спрат да защитават своите интереси и да отстояват правата си. А те имат правото на недоволство. Развръзката тепърва предстои!

Междувременно ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отмени решението си за увеличаване на семестриалните такси с 8 процента, непосредствено преди провеждането на обявения протест в двора на ректората. Независимо от отмяната на процентното увеличение, протест се състоя.

Мария Константинова
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар