петък, март 01, 2013

Студенти по журналистика на състезание за грамотност


Снимка: Елена Донкова

Бъдещите журналисти от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ се представиха наравно с колегите си от Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ /СУ/ в Третото състезание по правилно писане, организирано от образователния портал „Академика БГ“. Надпреварата между студентите се състоя в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция /БТА/. 

Състезанието, което е част от Националната кампания „Бъди грамотен“, се проведе на няколко етапа между отборите на УНСС, СУ и Нов български университет /НБУ/. Всеки отбор бе съставен от трима участници, които имаха 15 минути за решаването на тестове. По 14 точки получиха студентите от УНСС и СУ, а тези от НБУ имаха 11 правилни отговора. 

доц. Светла Цанкова, УНСС
Снимка: Елена Донкова
Представители на УНСС бяха студентите от втори курс по журналистика Звезделина Георгиева, Милена Василева и Милен Миланов. Още петима техни колеги, заедно с доц. д-р Светла Цанкова от катедрата по „Медии и обществени комуникации“, подкрепиха отбора. 

Изписването на „възпирам“, „не виждайки“, „Съединени американски щати“ затрудни част от бъдещите висшисти. „Правописът е най-труден, когато при едни думи има пропускане на букви или вмъкване“, сподели съставителят на тестовете Маргарита Дончева, координатор на „Бъди грамотен“ и преподавател в СУ. 

Един от наградените от УНСС
Снимка: Елена Донкова
Допълнителни въпроси, подготвени от журналистката Емилия Антова, провериха умението на студентите за познаване на думи и тяхното спелуване. Такъв беше въпросът „Как се наричат люспите, които се отделят от кожата на главата като „бели снежинки“?“ и отговорът му – „пърхот“. Публиката също участваше активно. Другите думи, които не затрудниха участниците, бяха „кренвирш“, „анцуг“, „пневмония“, „бенка“, „какофония“, „еликсир“ и „отвертка“. Именно тогава доброто възпитание бе определящият фактор студентите от икономическия университет да приемат, че са равни със СУ, въпреки повечето дадени верни отговори

„Бъдещите журналисти се интересуват от правилно писане“, констатира след състезанието Евелина Гечева, управител на „Академика БГ“. 

И трите състезателни отбора получиха грамоти за участие, билети за театър, книги с художествена литература, шапки и комплект химикалки „за правилно писане“.

Елена Донкова 
Публикации от автора
Фотографии от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар