петък, март 01, 2013

И след първите преговори увеличението на таксите в УНСС остава


Снимка: Николай Стайков

Ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) категорично няма да промени решението си за увеличението на семестриалните такси, гласувано от Академичния съвет в средата на февруари. Това стана ясно ден след студентския протест в икономическия университет на преговори между протестиращи, Студентския съвет и ректора на УНСС проф. Стати Статев. 

“Единствената отстъпка, която може да се направи, е това увеличение да не бъде в проценти, а в абсолютна сума, поравно за всички специалности. Т.е. за всички студенти да има увеличение с 58 лв., без значение колко са плащали досега”, пишат във фейсбук преговарящите от студентите. Тези твърдения са следствие на провелата се среща с ректора на вуза и част от организаторите на протеста. 

Подобно споразумение не се отзовава на първоначалните искания на протестиращите. Поправката би засегнала само на 10 % от обучаващите се – студентите от направленията “Журналистика”, “Право”, “Социология” и “Политически науки”, тъй като за техните семестриални такси процентите сочат поскъпване с 92 лв. 

Протестиращите студенти заявяват, че са готови за обединен протест срещу неадекватната образователна политика през годините. Припомняме, че искания за промяна в модела на финансиране на държавните университети и за по-сериозни реформи на висшето образование, предявиха и Студентският съвет при УНСС. 

Малко по-рано организаторите на протеста са дискутирали темата за увеличението на таксите със Студентския сенат. За по-конкретна и обща позиция са призовали от Сената. От протестиращите пък са пожелали Студентският съвет да излезе с писмена декларация за подкрепа към недоволните студенти против наложеното увеличение на таксите. До момента на сайта на Съвета няма публикувано становище по въпроса.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар