сряда, март 13, 2013

Възможностите за работа и стаж са много, но не достатъчно, твърдят младежи на Националните дни на кариерата


Снимка: Елена Донкова

“Покажи на какво си ИТ способен?”, “Как да кандидатствате за стаж и какво трябва да знаете за него?”, “Как да си направите CV?”, “Какво е кариерно консултиране?” са само част от въпросите на тазгодишното 12-то издание на “Национални дни на кариерата”, проведено в два последователни дни в Националния дворец на културата (НДК) в София. Форумът продължава и във Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас. 

Според специалистите по въпросите за младежкото кариерно развитие студентът още от висшето училище е добре да овладее уменията и познанията за неговата професионална реализация. Статистическите данни обаче сочат, че България е между първите страни в Европейския съюз по младежка безработица

Снимка: Елена Донкова
И нуждите на бизнеса са категорични. Работодателите предпочитат. Младите хора очакват. Така би изглеждала в няколко изречения нашата анкета, направена из щандовете с фирми и компании в НДК. Какво очакват младежите, дошли да помогнат на пазара на труда? Какъв е техният избор за стажове? Как възприемат информацията, дадена им от различните работодатели? Лесно ли се взема решение за пътя към кариерата? 

“Хубавото е, че вече се е превърнало в традиция. Възможностите са много, фирмите са много. И мисля, че всеки може да намери нещо за себе си.”, споделя впечатленията си за “Националните дни на кариерата 2013” студент по “Международни икономически отношения” от УНСС. 

От къта на Младежта в движение
Снимка: Елена Донкова
Според студентка по право организацията е на ниво, но липсват стажантски програми по специалността й и по този начин се лишават юридическите млади кадри. “Аз съм стажантка сега и ми плащат, докато се обучавам. Така всъщност ме стимулират още повече.” По думите на друг студент по право няма много възможности за студентите в тази посока на днешните кариерни дни. Момчето ще бъде удовлетворено и за стаж, и за работа. Според него трябва да се кандидатства непрекъснато, докато се намери нужното професионално развитие. 

“Твърде много ИТ позиции.”, се оплаква друг студент. Той търси кариера в направлението на финансите. “Компаниите ни дават информацията, която търсим. Като стажове и времетраене, къде се провеждат, какви са изискванията за кандидатстване.”, обобщава пък студент от Техническия университет посещението си на “Националните дни на кариерата”. Студентът е дошъл със свой колега от университета за първи път по препоръка от преподавателя си

Повечето от анкетираните не са били доброволци и не са вземали участие в доброволчески кампании по европейски практики. По думите им биха били доброволци единствено, ако това им осигури надеждна кариерна подготовка или професионално израстване.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар