четвъртък, март 14, 2013

Младежите да търсят повече информация


Снимка: Елена Донкова

“Висшите училища започват да правят с помощта на европейски средства модернизиране на учебните програми, съгласно конкретните изисквания на голям работодател или на определена браншова камара.”, това заяви официалният гост на годишната среща на програмата „Младежта в действие” и информационна мрежа Евродеск, зам.-министърът на образованието Петя Евтимова (ГЕРБ). Тя е представител на Образователното министерство в Комитета по програмата “Младежта в действие” на Европейската комисия. 
Петя Евтимова
Снимка: Елена Донкова
По повод гостуването й на щанда на “Младежта в движение” на “Националните дни на кариерата” Евтимова сподели, че всеки контакт с младите хора я зарежда. По думите й всеки шести посетител на Кариерните дни си намира стаж или работа. 

“При различни проучвания, които сме правили, въпреки че живеем в едно силно развито информационно общество, когато питаме младите хора какво най-много им липсва. Отговорът, който най-често получаваме, за който нямам разумно обяснение, е информация.”, така изрази притесненията си зам.-министърът, като не пропусна да подчертае, че изключителната необходимост от тези събития – да дават тази информация на младежите. 

Като специалист по младежките програми и практики в Европа тя подкани всеки един младеж да се възползва максимално от тези възможности – за пътуване, за стажове или обучение в чужбина. Попитана дали връзката “бизнес – университет” се състои по такива форуми с национално значение. Евтимова коментира, че трябва в рамките на висшето училище със сътрудничество от бизнеса да се представят повече възможности като Кариерните дни. Според нея съюзът с бизнеса налага изработването на учебните програми по съдържание в съответното висше училище. 

“В България през изминалата година беше приета национална квалификационна рамка, която определя нива, съответстващи на европейските. И след тази учебна година се налага всеки документ за образование да съдържа това европейско ниво.” По този начин Евтимова определи гаранцията и проверката за качеството на образованието в България. Към младите хора се обърна за повече активност, за да търсят информация за развитието си сами. Според нея интернет предоставя тази възможност.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар