неделя, март 31, 2013

Папа Франциск и обновление на църковните традиции


Снимка: Елена Донкова

Възкресение! В днешния ден има вдъхновение. Това е ден на навлизане в същността ни! Честит празник на всички католици. Католиците от цял свят днес отбелязват Възкресението на Спасителя. 

Да достигне до всички вас радостният възглас на Църквата с думите, които античен химн приписва на Мария Магдалена, първа срещнала Възкръсналия Исус в утрото на Пасха. Тя изтичала при апостолите и със затаен дъх им казала, „че видяла Господ!” (Иоан 20,18). 

Ние също, които преминахме през пустинята на поста и през дните на Страстите Христови, днес оставяме място на победния вик: „Възкръсна! Наистина Възкръсна!”

папа Франциск
Снимка: cross.bg
Папа Франциск отслужи празнична литургия по случай Великден под открито небе на площада „Св. Петър” във Ватикана. Същевременно, Франциск произнесе и първото си обръщение „Урби ет орби”. Папа Франциск отправи апел към невярващите да „пристъпят” към Бога. 

Новият папа вече наруши редица църковни традиции и показва различен тип поведение. Папата не отправи своето послание на всички езици. Наблюдателите ще следят за това колко далеч ще отидат тези промени. 

Ето към какво приветства миряните папата: „Ако сте нерешителни, рискувайте и няма да бъдете разочаровани”, призова той и прикани християните и всички останали да не губят вяра. „Не се бойте, доверете му се. Той е близо до Вас и ще Ви даде мира, който търсите. Нека никога не се предаваме. Няма ситуация, която Господ да не може да промени”, каза 76-годишният Франциск по своя скромен начин. 

Останете с Надеждата. Обновявайте живота си. Мир за нашия свят. Да прием благодатта. Да Обновяваме божието милосърдие. Да съхраняваме цялото творение! Да превръщаме отмъщението в прошка, войната в мир! Христос е нашият мир! Засвидетелствайте вяра! 

След официалното слово, той обиколи сред богомолците, целуна малките деца. И нека Възкръсналият Христос да даде надежда в Близкия Изток, така че всички етнически, културни и религиозни прослойки на този регион да си сътрудничат за общото благо и за опазването на човешките права

В Сирия да спре проливането на кръв и възможно най-скоро да бъде приет пътят на уважението, диалога и помирението, както настоява и международната общност. Многобройните бежанци, идващи от тази страна и нуждаещи се от хуманитарна помощ, да намерят съдействието и солидарността, които биха могли да облекчат болезнените им страдания. 

Пасхалната победа да окуражи иракския народ да не жали сили и да продължи по пътя на стабилността и развитието. В Светите земи израелци и палестинци да подновят с кураж мирния процес.

Яница Маринова 
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар