събота, март 16, 2013

И тази година три български отбора ще се състезават на Shell Eco-marathon


Снимка: авторът

Три български отбора ще вземат участие в 29-тото поред състезание Shell Eco-marathon. Тази година то ще се проведе между 17-19 май в Холандия. Това стана ясно на среща, проведена в галерия „Credo Bonum”, на която присъстваха изп. директор на Shell България Камелия Славейкова, участниците в надпреварата и блогъри. 

Shell Eco-marathon е състезание за енергийно ефективни и икономични автомобили. То се провежда на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Отборите, които участват в него, се състоят от ученици и студенти, които проектират и конструират енергийно ефективни превозни средства, задвижвани от алтернативни източници на енергия. Целта е участниците да изминат максимално дълго разстояние с 1 л гориво или 1 квт/ч. енергия. Източниците на енергия биват конвенциални (бензин, дизел), неконвенциални (соларна енергия, биогорива) и алтернативни източници (електрическа енергия от слънцето, водородна горивна клетка). 

Мисията на състезанието е за по-разумното и ефективното разходване на съществуващи ресурси, както и намирането на нови технологии за достъп до нови и повече ресурси. За повече спонсорство и подкрепа, призоваха от отбора на професионалната гимназия по селско и горско стопанство в гр. Чепеларе, тъй като те за първи път ще вземат участие в това състезание. Отборът се състои от девет човека – шестима ученици от 9., 10. и 11. клас и трима учители. Преподавателят им Тодор Михайлов сподели, че екипът има пълната подкрепа на ръководството на гимназията

Още през 2010 г. момчетата са правили първите опити да създадат електрически превозни средства и соларни панели. По-младата част от екипа – Никола и Недко, споделя, че работата е изключително интересна, очакват състезанието с нетърпение и се стремят към победата. 

Отборът от Варна
Отборът на Техническия университет (ТУ) във Варна ще участва за пета поредна година. Той се състои от 17 души. Георги Митев е един от тях. Разказа пред нас, че от ранна възраст има интерес към колите. Според него тези нови автомобили, които създават, имат реален шанс да влязат в производството. 

Капитанът на отбора Даниел Костадинов споделя, че спортният хъс е притъпен за сметка на положителните емоции и едно от най-важните неща е екипът да бъде сплотен. Освен това, той разказа, че след миналогодишното си участие в Shell Eco-marathon е придобил повече опит, амбиции и е израснал като личност. 

През 2012 г. отборът на ТУ-София печели второто място в Европа на състезанието. Бившият капитан на отбора Благой Бурдин подчерта, че в началото е било много трудно. „Автомобилите изглеждат малки и прости, но всъщност са много специфични.“, допълни той. 

Нестандартното за отбора от София е, че в групата са включени и две момичета – Лидия и Розалия: „Ние сме разкрасяващата част на отбора“, смеейки се, казаха момичетата. На въпроса „Какво може да накара една жена да участва в подобно състезание?“. Розалия отговори, че е дейна личност и я привличат подобни по-различни неща. Освен това момичетата побързаха да обяснят, че те не се занимават със самата кола. Техният ангажимент е по-скоро с рекламната част и създаването на уеб сайт. По думите на Лидия дизайнът винаги е тясно свързан с рекламата – „това са неща, които вървят ръка за ръка. Няма как да вземеш едното и другото да съществува. Поне не качествено и пълноценно.“ 

Пилотът на ТУ-София (вдясно)
Атанас Кефсизов е пилотът на отбора. Най-важното според него е „да се сплоти екипът и да работи като едно цяло, като една добре смазана машина. Това е нещото, което движи самия процес. Когато има разбирателство, нещата се случват от само себе си.“ Той пожела на екипа си и на всички участници да постигнат най-доброто, на което са способни. Тази година ще се борим за най-високия връх!“, заяви още пилотът.   

Екипът на Новата журналистика също желае на всички български участници много положителни емоции на състезанието Eco Shell-marathon в Ротердам. И най-вече победа!

Станислава Цветкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар