неделя, юни 16, 2013

И к’о пра’им с’я


Гласът на народа в рисунка
Фотограф: Елена Донкова

Българинът твърде лесно запява и засвирва. И ето ангажираното групово съзнание въздъхна и снабди с продоволствия политическата подигравка. Едно голямо “отместване” на властта напомни за предишните протести, държащи коалиционното “парламентарно менгеме”. 

Вече не са нужни години на улицата да стане антикризисен площад. Само за 15-тина минути коалиционните партньори в парламента БСП и ДПС отлъчиха “детето – чудо” Делян Пеевски за шеф на българското ФБР. Но за по-малко и от минута активните български граждани знаеха, че Пеевски не е контраразузнавачът на републиката и бяха готови да изрекат фразата: “разбира ли ти свиня от кладенчова вода” и я изрекоха във фейсбук, и я изкрещяха на площада. Всъщност в грозната стилистика на вулгаризма се крие магистралната душа на българския политически елит - това не е нито срамно, нито лошо за тях самите. Сега заздравяването на политическата рана на кабинета “Орешарски” е жестът към виковете на протестиращите: “Червени боклуци” и “Оставка”. Съвестта на депутатите Янаки Стоилов и Георги Кадиев проговори публично. 

Останалото... е статив. По всичко пролича, че национализмът у нас е ориенталска мелодия. Но в чардака с чалгата го нямаше Волен да се извини, да бъде опозиция заради обръщенията “българи” към нас, людете, наричани и “електорат”. Неговият национализъм е прост телевизионерски – скандални словесни престрелки с журналисти от телевизията на Националния фронт за спасението на Бойко (НФСБ, б. р. – Б: България) СКАТ или пък с бременни водещи рано сутринта. Разпространението му е маймунджилък.

“България мила майка не може без лютичко”, цитат, героя сами ще го познаете. Лютичкото на България май са службите – моралният импулс на всяка изпълнителна власт. От друга страна, би било нестандартно решение правителството да се самоизяде чрез своите и да си иде заради “главата на Пеевски”. Ако причината е друга и не се казва, то тогава Станишев няма да ходи към Бузлужда. 

Иначе по-младите гласоподаватели не могат да различат коректива БСП от ГЕРБ. “Голата истина” е в банята, но дотук толерансът е обречен. Извън новините за Пеевски през седмицата за протокола печелеха симпатии не дотам обвиненият Цветанов и номинираната за заместник-министър на земеделието Пени Ботева, всестранно развит индивид с песен от “Пайнер”.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар