неделя, ноември 10, 2013

Куката с премиера на моноспектакъла ,,VIP”


Мариан Вълев - Куката
Снимка: fmplus.net

Сигурно ти е писнало да се редиш на поредната дълга опашка. Опашката без край, превърнала те в пасивно човече. Може и да не ползваш предпазен колан! Но на него именно благодари, защото и днес си жив! През деня се гърчиш на работа, а вечер се мяташ като риба на сухо в леглото! Стига!

Готов си! Ще станеш част от борда. Малко след 19:00 ч., когато се постави началото. Твоето присъствие на червената седалка в театралната зала ще те превърне в снежинка. Ще се гониш с другите и навярно ще опишеш спирала. Светлините притъмняват! Появява се той, познатият като Куката, Мариан Вълев. Прожекторът осветява... И после се смесват Ерик Богосян и Мариан Вълев. 

Комедия и драматични прозрения се редуват, сместват и доизграждат. Прекрасна палитра от емоции създават текстовете на Ерик Богосян. Реалистичен. Без снобски претенции! 

,,Както при повечето хора и моят живот ме стресираше 24 часа в денонощието и сутрин след петото кафе в офиса имах чувството, че някой набива стоманени пирони в черепа ми. Познато ли ти е? Бях убеден , че нищо не може да се направи! Че няма спасение! Гълтах аулин, аспирин, аналгин... Нищо не помагаше!”. С тези думи Мариан Вълев разказва за промяната от смазаната болка. Това е трейлърът към моноспектакъла VIP, заснет на бул. Витошка до витрина с голям надпис: Лечител.

Премиерата на моноспектакъла VIP се състоя тази вечер в театър ,,София в препълнен салон. Актьорът се връща на театрална сцена след 20-годишно отсъствие от нея. Като че ли онзи полет със самолета, част от драматургията, показва за неспирното пътуване и търсене! 

Самият актьор споделя: Театърът работи за въображението на хората.” 

Мизансцените са динамични, преминават от едно състояние на героя в друго... Светлините се редуват- ту ярки, ту притъмнени. Гонят се сенките. От пространство с два стола и една стена за прожекция, сцената се изпълва с наситени фрази, смяна на състояния. 

Част от случките се прожектират на видео стена. Именно тя е показателя за пространственото измерение. Изписват се отделните глави на всяко действие. Спектакълът е чист, крещящ, съвременен. 

Оригиналното заглавие на пиесата е „Wake Up and Smell the Coffee”. „ВИП комбинира стихийния талант на Мариан Вълев и драматургията на Ерик Богосян по възможно най-сполучливия начин. За първи път в кариерата си актьорът избира формата на моноспектакъла като израз на светоусещането. 

Прозренията за човешката природа са поднесени в стила на Вълев. Тук той е Куката, силният и търсещият, крещящият, смачканият. Наложените модели на поведение на образа на Куката от сериала Под прикрите” намират мястото и в моноспектакъла.

ВИП може да се гледа още на 11-ти, 17-ти и 27-ми ноември в театър СофияОбещаниетоЛетищетоГлас в пустиняВяра” може би всеки следва да мине през тях, за да се намери. Иначе вечно ще чака на опашката.

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар