понеделник, ноември 11, 2013

5 години “Новата журналистика” - да пренапишем съдбите на медиите


Новата журналистика на 5

11 ноември 2008 г. Началото започва така: “Здравейте, колеги! Време беше някой да направи общ блог на специалността ни, за да си помагаме, не мислите ли? Тук ще публикувам информация за всичко, свързано с учебния процес. Като под “всичко” разбирайте информацията, до която успея да се добера. Ще се радвам да си сътрудничим, за да става по лесния, а не по трудния начин. Колко съм нетактична... Забравих да се представя. Аз съм Антония от група 5002. 

11 ноември 2009 г. Въпросът, който мъчи студентите по журналистика, е “Дали истинските медии предстоят?”. На Младежки икономически форум журналистът Иван Гарелов предупреждава: ”Медиите са прощъпулникът, те са тези, които правят опит да се случват нещата, но все още не сме там, където трябва да бъдем. Оглеждайки се в дневния ред на медиите, заключваме, че те са проводници на чалга култура”.  

Година по-късно студентите пишат за делниците и празниците на властта или по-точно за един обикновен човек от Банкя. Журналистическият жанр е коментар, а медиите все още не са умърлушени.  

11 ноември 2011 г. Топ събитието през месеца е как се става „Доктор хонорис кауза”, ако не си легендарен футболист. Щом висшето образование е футболно игрище, кандидат-журналистите ритат кожените кълба.  

Ноември 2012 г. Студентите по журналистика експериментират и питат, като чакат и отговор: „Кой ни събуди?”. Насред Студентския град екипът на „Новата журналистика” направи седянка за будители. Защото...  

Снимка: Елена Донкова
Ноември 2013 г. Въпросът-възклицание „Ами сега...” следва да се завърши. В годината на големите протести по българските площади. Кой не протестира? 

Честит рожден ден на „Новата журналистика”! Да пренапишем съдбите на медиите...

Екип "Новата журналистика" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар