вторник, февруари 12, 2013

Будни ми, будни, народе


Снимка: Елена Донкова

Будни ли сте? Чудесно, ако сте, защото тогава кристално ясно осъзнавате колко заспало е обществото ни. Как с всяка изминала година изпадаме във все по-дълбока летаргия, от която се будим, уви, не на пролет, а през Ноември. 

Забелязали сте, усетили сте колко по-будни сте били преди години. Нима само в славната си история сме били толкова будни, че да успеем да съхраним ценностите и културата си, дори през мрака на робството?! 

Тези и много други въпроси провокираха екипа на „Новата журналистика” да инициира експеримента „Кой ни събуди?”. В продължение на няколко месеца очаквахме Вашите отговори на този въпрос. Търсихме съвременните будители „под дърво и камък”. Дали ги открихме? Дали Вие самите ги открихте? 

Ние успяхме! Събрахме се на уютна седянка и бяхме будни, по-будни от вчера, може би по-будни от утре, в продължение на малко повече от час. Посветихме на себе си, на Вас, на Тях (народните будители) този малко повече от час. Е, не е много, но е нещо. Всички големи дела стартират с малки крачки”, обобщихме си ние - будните, докато разглеждахме изпратените материали от неколцината осмелили се. 

Не, не е загубено това време! Независимо, че е Февруари, а не Ноември. Будителите ни не съществуват за нас само през Ноември. Те са винаги около нас. Тук някъде по булевардите и малките квартални улички. Те са и там - в училищата и университетите. Знаете ли, те са дори в самите нас. 

Не вярвайте в това, щом не желаете, щом спите. Но как да не повярвам аз, след като будителите в нас ни накараха да пеем. Пеехме всички заедно. Пеехме прави. Пеехме с възторг в гласовете си и с умисъл. Тон даде музикалната формация „Гром падина”. И не, не пеехме песни от субсидирания жанр. Пеехме „Хубава си, моя горо” и химна на родината. 

Красиво е да чуеш как група млади хора, обединени от идеята да съживят добродетелите си, пеят химна на България. Още по-красиво е да чуеш гласовете на будителите в тях. Тогава си буден! 

Точно в този момент си пълен с адреналин и усещаш, че няма да можеш отново да заспиш. Мислите ти препускат през славната ни история и ти си горд българин, горд син на будители и горд съвременен будител. Да! Точно ти си това, което търсихме. Ти, сам за себе си, но и за целия свят. Именно тази мисъл няма да ти позволи да заспиш отново, не и толкова непробудно. 

Снимка: Елена Донкова
Има ли ги тогава нашите будители? Има ги! Но под каква форма? Някои събуждат добродетелите ни, други – лошотиите ни. Ти от кои си? Ние сме от добрите. Ние и Младежката историческа общност, които отвориха широко вратите на Студентския исторически център, за да влезем и да се събудим. Благодарим Ви! Благодарим и на всички, които ни писаха. Благодарим и на тези, които не събраха смелост да се покажат различни, будни. 

Трудно е да си различен и да „биеш на очи” в нашето модерно време. И днес, както и преди повече от 180 години, будителите са принудени да се крият, за да се опазят. Не се крийте! Вашият пример вдъхновява. В това повярвахме ние, когато започнахме този експеримент. Сега, на неговия финал, все още вярваме. 

Не чакайте Ноември, живи будители, защото е едва Февруари! 
Жертвайте се за общото дело - ето великата тайна на щастието! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
субсидирания жанр - Визира се поп фолк музиката на музикално-продуцентската къща Пайнер медиа ООД, която спечели субсидиране от ЕС.
лошотиите ни - Провокирано от текст, изпратен от Ел - учителка в едно българско училище.
Жертвайте се за общото дело - ето великата тайна на щастието! - Петко Каравелов

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Очаквайте още по темата за ЕкспериментЪТ: "Кой ни събуди?"
 
Лидия Богданова 
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар