сряда, ноември 11, 2009

Дали истинските медии предстоят?


Младежкият икономически форум '09 отдели внимание и на медиите- гост бе Иван Гарелов


Tекущата седмица в УНСС протича под наслов- Младежки икономически форум по повод 90-та юбилеийна година на университета. Темите на срещите, събиращи голям кръг студенти, са с различна тематика с цел да се застъпят основните проблеми в страната и да се изложат различните гледни точки на поканените гости. България и общия европейски път, световната икономическа криза, гражданското общество и медийната демокрация са само част от акцентите.

Втората среща от форума събра на едно място известните в медийната среда имена, като Иван Гарелов, Силва Бозукова и Людмил Кърджилов. Калоян Димитров-председател на студентския съвет към УНСС приветства гостите и препълнената зала със студенти от различни направления, събрали се тук да се потопят в медийния свят на тези изявени журналисти. Доц. д-р Петко Тодоров- ръководител на катедра ,,Медии и обществени комуникации” привлече вниманието на аудиторията с въпроса: „До къде сме стигнали?”. Ето и отговорът от негова страна:,,Медиите са прощапулникът, те са тези, които правят опит да се случват нещата, но все още не сме там, където трябва да бъдем. Оглеждайки се в дневния ред на медиите заключваме, че те са проводници на чалга култура”.

Думата бе дадена на Иван Гарелов- журналист и телевизионен водещ. Искрено и лично ни сподели, че се явява пред нас не раздвоен, а разтроен, защото няма академичен опит и не знае как се изнася лекция. Следвайки основната тема на срещата, той заяви категорично: „Днес, ако има дефицит в българската демокрация, това е, защото има дефицит в свободата на словото”. Изложи един твърде тревожен факт: „Ние се намираме на 68 място по свобода на медиите в света”. Картинката става още по- плачевна с направеното допълнение, че се позиционираме дори след Того(Африка). „Днес политиците купиха съвестта на медиите- пазаруват си ги на килограм!”-допълни той. С ретроспекция ни върна назад и ни разказа как през 1990-1992 БНТ (Българска национална телевизия) е обсаждана от турци, трактористи, червени бабички. Но промените в телевизионното пространство настъпили сравнително бързо. Зададохме въпроса: „Как днес се контролират медиите?”, а ответната реакция бе: „Днес цензура няма в класически вид, а има плащания, за да се мълчи или пише против някого!”. В дискусията се намеси Людмил Кърджилов със становището, че днес държавната телевизия е разкрачена- тя може да се финансира и от бюджета на държавата, и от рекламата- в този смисъл тя очертава разкрачен стоеж.

Ред бе и на дамата. Славка Бозукова-гл.редактор на в. „Стандарт” сподели, че трудно се говори след внушителна личност, каквато е Иван Гарелов.Тя е едно от децата на УНСС и затова е приела срещата с удоволствие, защото отново попаднала в атмосферата на университета, така си припомня и красивите студентски години и се чувства като у дома си. „Икономическите процеси текат преди политическите. Ние изживяваме най-дълъг преход и той все още не е свършил!”- започна емоционално речта си г-жа Бозукова. Проследи през какво мина зрялото ни общество- мутри, хиперинфлация, приватизация, смяна на десет правителстева. „Изпаднали сме в супер безнадежност, в състояние, в което никой не знае кога предстои пикът на кризата. Живеем, но неконструирайки бъдещето си. Държавата не случи на кредитни милионери и главни редактори!”- вероятно там трябва да търсим причината заключи тя. В заклчение-оптимистично очерта рамките на бъдещето- „Истинските медии тепърва предстоят!”.


Следвайки хронологията- от телевизията през пресата- трябваше да достигнем и до радиото. Людмил Кърджилов- управител на „Дарик Нюз” ни говори за радио средата. „Радио пазарът днес е зрял”- започна г-н Кърджилов. Бързо у нас се създадоха условия за поява на частни радиа. След пет години няма да познаете медиите- кризата ще ги разреди и ще се засили ролята на мислещия и пишещ човек, предвеща управителят на Дарик Нюз!

Обобщавашите думи за завършек на срещата бяха дадени от доц.Петко Тодоров-,,Вече 20 год. се лутаме! Не е ли време да открием духовните си водачи, които правят историята?”.

ЯНИЦА МАРИНОВА

Снимки: Георги Марчев

Отгоре-надолу:

Снимка 1: Всички студенти тръпнат да видят Иван Гарелов;

Снимка 2: No comment;

Снимка 3: Студентите по "Журналистика и масмедии" от 2-ри курс внимават да не пропуснат нещо важно.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Администрацията на УНСС няма ли да се откажат най-сетне от тези наказващо тъпи конференции, подобни на соц пленумите?

    1. Да се захванат с PR кампания на специалността ни. Писна ми и в най-големите медии да те поглеждат с интерес и да последва питането:"Ама то журналистика и в УНСС ли имало?" Нека пиарката Пиронкова, Пипинкова (не помня й помня точно името) да презентира по-усърдно ЖММ, правото, политологията.

    2. За целта да престанат с безумно скучните икономически форуми и да организират повече за журналистите. Ако са интересни лекторите от всички специалности на УНСС могат да присъстват.

    3. Ако "истинските" медии предстоят...какви по дяволите са днешните? Некви стоки от Илиянци ли?

    ОтговорИзтриване