сряда, декември 25, 2013

Коледата на една касова бележка


За една касова бележка...
Снимка: svejo.net 

Нейната Коледа е в пространството. Във въздуха между решението и самия акт на покупка. Коледата й е различна. Често по-претрупана от обикновено. Окичена с гирлянди от разни кодове. Носещи резултат на намеренията, превърнати в деятелност. Понякога е бяла като пухкавия сняг, но често е омастилена. Именно черните знаци по нея са доказателство за случилото се вълшебство. Тя има кратък живот! 

Разстоянието от раждането й до осмислянето й е малко. За финал на пътешествието със своята шейна, тя често се озовава в рисайкъл бин-а (б.р. кошче за боклук). Но не този инсталиран на лаптопа ви, а онзи, до който често се придържат мнозина самотници, за които и тази Коледа няма да бъде грейнала... 

Създател е нейният купувач
Фотограф: Елена Донкова
Тя рядко остава сама вкъщи. Не се страхува от ненадейни гости по празниците. Защото какво да й откраднеш. Неин родител не е Мисис Даутфайър (б.р. георинята от едноименната комедия на режисьора Крис Кълъмбъс), която се преоблича по 24 часа в денонощието. Създател си остава нейният купувач. Формата й се трансформира според субсидията. Но не тази, която идва от Европата, за да оправи младите земеделци. Нито пък тая, дето уж ще спомага за интеграция. Субсидията извира от онова червено портмоне на решилия да си позволи щастието да купи. 

,,За бога, братя, купувайте!”, бе казал някой. В джоба на същия този освен семки и бонбонки по празниците се складира и веселие, настроение и желание да изненада. Често тя се явява възможността да подариш усмивка. Колко важна е тя по пътя из тесния комин на спускане в нощта на Коледа? Обхватът й се случва по честотите на всички оператори. Има връзка само ако се подаде нужната сума... 

Не попада в задръстване. Пиков за нея може да бъде всеки час на денонощието. Ако реши да изпреварва, ще го случи на зелено. Не пътува в изтъркан автобус № 76 по линия на столичния градски транспорт. Обгрижвана е от нежни длани на трудещи се. Нейният живот не е никак излишен! 

Песента, която тя пее е за тихата нощ... А щом не се хареса, се трансформира не във
Касова бележка за всеки брокат
по подаръка?!
Фотограф: Елена Донкова
визуализация на паметника на НДК, а в поговорка от типа: А2+Б2=С2 или сиреч ,,От два стола - на земята!”. Ето къде се криела връзката между математиката и езика. За повече брокат по подаръците има по-голяма дължина. Тя е като коледна картичка за кифлата, която ще се отчете на своя баш майстор. Тя е като препълнен коледен чорап за оборотните вериги. Не се издирва! 


Няма да я видите по стъклата на лъскавите витрини, тя е в мазните чантища на разменността. Коледата на една касова бележка е лишена от емоция. Тя няма как да изкрещи на света: ,,Луди хора, луди, луди хора...”. Касовата бележка е навярно онова, което искаме да кажем. Но тъй като не можем. Навярно защото сме забравили да говорим, просто даваме! 

Касовата бележка не се подарява, тя не променя съдържанието на дните ни. Навярно може да ги усмихне. Но колко дълго!? 
За справки: ако търсите своята коледна касова бележка, моля не използвайте бутона ,,он”. Създайте контакта не в машината, а в душите си!

Яница Маринова
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар