неделя, януари 12, 2014

Българският полицай се изплаши от едни свалени гащи


Без панталони в софийското метро
Фотограф: Елена Донкова

Мнозина ентусиасти си свалиха панталоните в единственото по рода си българско метро в София в неделя следобед. Флашмобът „Ден без панталони в метрото” е по идея на няколко нюйоркчани още от 2002 г. С опцията да се разведри скучното пътуване под земята. За трети път посред студения януари пътуващите с метро у нас стават свидетели на съблечени момичета и момчета по гащи. Това изплаши полицаите, десетки последваха младежите с многократни забележки да се облекат. 

„Хората не са голи, те са по гащи” 

Ентусиастите чакат мотрисата
Фотограф: Елена Донкова
Българският полицай много лесно се плашел – да се знае. Нащрек и е готов да арестува наред младежите със свалени панталони в метрото. Разбираемо, чувствителен е органът на реда. В нашето време видяхме дузина свалени гащи за предимства и за слабости. Но никой нашенец не си ги свали, за да му се покажат недостатъците. 

И българският полицай нали е пазвантин – трябва да защитава и крепи ценностите „добро и красиво”, обути в дълги гащи. 

Българският полицай се стресна за България, за София, за всички нас, гражданите, на тази земя, да не би тези ентусиасти в метрото да повредят и без друго изхабения ни обществен морал. Българският полицай е смел и не се плаши ни от обявения за общодържавно издирване бивш зам.- председател на парламента Христо Бисеров, ни от безследно избягалите дупнишки Братя Галеви, ни от неизвестно къде е осъденият до живот двоен убиец от дискотека „Соло” Илиян Тодоров. Сигурно и ред други някак „оневинени” по географски познания български герои. Това не стряска полицая.

Българският полицай е пример за операция „контрол”. Той не би си свалил безразсъдно панталоните ни по заповед на Орешарски, Пеевски или на всички бивши и настоящи вътрешни министри. Да не говорим пък да се яви по фалос пред тях. По фалос и без гащи може да се разхожда само един човек в българското метро с внушението, че е волен. 

Доволни и недоволни пътуващи
Фотограф: Елена Донкова
Да проявим оценъчност – провокатори също могат да си свалят гащите в знак на протест срещу нещо българско и тогава полицаят трябва да прояви рефлекс. Явно това си е мислил в неделя в метрото българският полицай, че ще последват безредици в градския транспорт и току виж някой хитрец, си е показал фалоса на цяла София преди народния представител от парламента. 


Говорителката на станция „Западен парк” извика дежурния 


Глас крещя няколко минути на младежите по гащи да внимават какво правят, докато чакат мотрисата. Полицай бързо ги накара да се облекат, защото нарушават обществения ред. Друг униформен повика подкрепление от 9-то Районно управление. После гласът извика дежурния полицай на станция Западен парк на микрофона да слезе при групата със събути гащи. 

Пътуващите в метрото – какво ли са мислили те? Винаги има два варианта – да се радват или да ругаят. Жалко само за българския полицай... Той, завалията, е културен само в униформени гащи.

Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар