петък, януари 24, 2014

С велосипед в града


Снимка: Елена Донкова
Победителите от видеоконкурса "С велосипед в града", организиран от Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа – България, са ясни. Инициативата се провежда в рамките на проект Mobile2020. Часове след обявяването на резултатите се срещнахме с победителя Кирил Курукювлиев от Карнобат.

Награждаването на класираните участници ще се състои в Бургас в рамките на Церемония по награждаване за връчване на наградите за най-добър видеоклип на тема "С велосипед в града" и "Най-успешна община, въвеждаща велосипеда като средство за придвижване в градска среда". 

Кирил е възпитаник на Стопанската академия "С.Д. Ценов" в Свищов. За изминалата 2013 г. има над 20 сертификата и грамоти от различни конференции, семинари и проекти. Част от тези събития са организирани от Unicredit Bulbank, студентската организация AIESEC, Стопанската академия, сдружението "Младежки глас", Националното представителство на студентските съвети (НПСС), Института за икономическа политика, Института за пазарна икономика, Софийския форум за сигурност, Дружеството на психолозите в България и други. В момента Кирил работи в банковата сфера. 

Кирил Курукювлиев
Снимка: личен архив
През лятото той поема инициативата да почисти мястото около табелата, указваща началото на Карнобат. От велосипеда до разговора, без камери и с глътка свобода, водим този разговор: 

Как изглежда градът с велосипед? Променя ли височината погледа над ежедневието?
- Градът с велосипед изглежда доста по-маневрен, по-динамичен, по-екологичен и много по-здравословен за всички негови обитатели. 

Как разбра за конкурса и какво те мотивира да участваш?
- За конкурса разбрах чрез интернет и по-точно от сайт, който публикува информация да предстоящи конкурси от различно естество. 

Как засне твоето видео и какво послание отправи с него?
- Заснех го с помощта на сестра ми. Двамата снимахме, като повечето кадри са благодарение на нея, но с моите насоки и съвети как и откъде да снима, за да се получи ефектът, който търся – динамика, подвижност и енергичност.

От колко време караш велосипед и има ли бъдеще за налагането на този екологичен модел за придвижване?
- Велосипед карам от 7-8-годишен. Бъдеще има, най-малкото, че е по-здравословен начин да придвижване в градска среда и второто, че много щади джоба финансово. 

Какво си мисли един млад човек, докато кара велосипед? Крият ли се планове за бъдещето срещу съпротивлението на вятъра?
- Докато кара велосипед, един млад човек мисли за мястото, към което се е насочил. Допълнителният въпрос малко не го разбрах, но съпротивлението спада при добър наклон. 

Ти си от Карнобат. Има ли достатъчно велоалеи там и каква е културата към този спорт и начин на придвижване?
- Тук няма нито една велоалея, затова пък се намират хора, които карат велосипеди, но не по-конкретни места, които са предназначени за това. Достатъчно е да не пречат на околните. И на колоездачите да не се пречи също. 

 
Видеото на победителя Кирил Курукювлиев


Яница Маринова 
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар