събота, януари 18, 2014

DJ Light – светлината в звуци


Диджей Light на работното си място

Светослав Славчев, Light е роден в град Свищов, но още от дете живее в Ботевград. Завършил е „Педагогика” и „Музикални и мултимедийни технологии” в СУ „Климент Охридски”. „Сериозно започнах да се занимавам с музика през 2000-та година, а първите стъпки като DJ направих още през лятото на 1998-ма година. Пускал съм миксове в много клубове в цялата страна и това се превърна в професия за мен и сбъднах мечтата на много хора, да съчетая работата с удоволствието.” 

Първият сериозен музикален проект на Светли се казва „Project: Jazzizm”. Той е в jazz-hip-hop звучене, тежки бийтове, семпли и много скречове. Реализирал е проекта заедно с приятеля си (CDK) Коста Кукуринков. Година по-късно се свързват с легендарния фънк барабанист Нефтали Сантяго*. С негова помощ и вокала на Таисия Колева създават проекта „Балкански души”. Две години по-късно влиза в казармата, а Таисия и Коста заминават да учат в чужбина. След това започва сам да продуцира песните си и не след дълго се запознава с британския продуцент George Kempson, собственик на Judmusic Records. „За него издадох първия си самостоятелен албум “Music For Feelings” през 2006-та година, а след това издадох и албум за продуцента Andre Kroenert (Германия). От тогава до днес още много песни и проекти станаха реалност.” 

Той обича да ходи в планината
Снимка: личен архив
През свободното си време обича да снима и когато има възможност по негови думи: „хвърлям раницата и фотоапарата на гърба си, и поемам в планината.” Обича спокойствието и природата. Разхожда се в гората, снима листа, треви и всякакви животинки, които определя като незаменими. 

Говори за творчеството си с любов: „Надявам се, че всеки който се е докоснал до моята музика, дълбоко в себе си е намерил едно по-добро място.” 

DJ Light… архитектът на звуци, защо избра този псевдоним? 
- 98-ма година минах курс за DJ и трябваше до края на курса да си избера артистично име. Отдавна приятели и познати се обръщат към мен с: „хей Светлина” или „хей Светлинка” и от там е и “Light”. 

Какво е характерно за музиката и миксовете ти? Кой е любимият ти стил? 
- Музиката, която пускам е коренно различна от тази, която правя и слушам в свободното си време. Когато съм зад пулта, единственото важно за мен са хората. Когато са в еуфория нищо друго няма значение и мога да мина през денс, хип-хоп, рок и ретро, само вдигнатите ръце пред мен са важни. В свободното си време слушам джаз, блус, соул, фънк, олд скуул хип-хоп, ню ейдж... Duke Ellington, B.B. King, Groove Theory, The New Mastersounds, Pete Rock & C.L Smooth, Secret Garden, Tim Weather и много други. 

Обичаш природата, да разбираме ли, че тя е музата в работата ти? Имаш ли и друг вдъхновител? 
- О, да, природата, животните, нощното небе, мечтите, любимият човек и най-силното ми оръжие - тъгата, тя е най-силният мотиватор в изкуството. 

Какви са впечатленията ти от Нефтали Сантяго? На какво те научи? 
- Когато се свързахме с този човек, ние само семплирахме, благодарение на него разбрахме, че когато изсвириш нещо, то ти става в пъти по-скъпо. Бяхме деца, а той ни каза някои тънкости, които използвам и до днес. 

Проектът „Балкански души” също привлече вниманието ни. Кои песни са по-предпочитани, когато ти си зад пулта и контролираш музикалните емоции? 
В нощния живот...
Снимка: личен архив
- „Балкански души” е проект вдъхновен именно от Нефтали. Той каза, че името на групата трябва да показва произхода ни. Тогава за Америка Балканите бяха интересна тема и така изникна и името. Използвали сме негови бийтове, той ни каза, че ни трябва вокал и тогава към нас се присъедини Таисия. Всичко е изсвирено с много любов, тъга и надежда. Не е музика за клуб. У нас различни неща се възприемат доста по-трудно и обикновеният слушател е обречен на еднообразие. Когато ходехме по издатели у нас преди десетина години ни отпращаха с думите: Това не е за България. За щастие бяха прави. Но това бе само началото, оттогава минаха повече от 10 години, много музикални проекти реализирах и безсънни нощи под звездите. 

А кой е първият човек, на когото показваш новите си творчески проекти? 
- През годините беше различно, сега, на моята приятелка, ако успее да ме изнуди за това. 

Пукането на късчетата лед в чашата също може да издаде звуци, ако ти отправим предизвикателство, как би описал с думи този шум? 
- Като приятен леден звук… сняг, лед, обичам зимата. Иначе леда върви прекрасно с фрапе или сок портокал. (усмихва се) 

Да очакваме ли нови проекти и къде ще можем да ги чуем? 
- Да, разбира се, постоянно пускам нови сингли и албуми. Всеки може да следи за нови проекти на моя уеб сайт: musicforfeelings.com в секция „News” или “Audio”, а може и директно на: junodownload.com, където качвам нови неща. Надявам се, да има хора, на които ще предам частица от себе си, когато слушат. Бъдете наивни, правете грешки, не щадете любовта си за природата, семейството си и онези, които ви заслужават. 

* Групата, в която участва Нeфтали Сантяго е Мандрила (Mandrill), американска мулти-жанр група, създадена в Бруклин, Ню Йорк през 1968 г. Барабанистът Charles Padro е заменен от Нефтали Сантяго през 1972 г. Техните песни са повлияли на много хип-хоп изпълнители като Kanye West, Jin, Eminem, Johnny D, Public Enemy, DJ Shadow. Песните им са комбинация от фънк, латино, салса, рок, блус и соул. Някои от песните им са били използвани в саундтраци на филми: The Greatest (1977), и The Warriors (1979).

Теодора Пискова

3 коментара:

  1. Tova e edin strahoten chovek i unikalen profesionalist !

    ОтговорИзтриване
  2. Най-добрният Ди джей! :) Музиката му е страхотна, когато я пуска в клуба и когато я създава сам по различен, но винаги вдъхновяващ начин! Само напред, Светли!:)))))

    ОтговорИзтриване
  3. Best DJ eveeeeer - най-милият, позитивен и добър DJ! Неговата светлинка кара хората да блещукат от кефффффф :)

    ОтговорИзтриване