четвъртък, февруари 13, 2014

Цветанов, съвременността и аз

Цветанов, ред и сигурност и аз
Фотограф: Минко Чернев

Всеки финал на произведение в литературата започва да уморява сетивата. Свърши ли любопитството, следва пресищане и после идва равнодушието. Необузданата игра на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов започна с няколко главни „М” – МВР и медии. Тъкмо очаквах победата му над сегашния вътрешен Йовчев, но Цветанов разколеба авторството си на борабата му с престъпността. А, бе, направо – усложни представа ми, че той в мандата си (2009-2013) дълбоко съзнавал това, което преживяваше така или иначе нещастникът

Всъщност навърших пълнолетие, когато вътрешен министър беше той. Нямаше престъстъпност, беше преборена. Имаше сигурност, цареше ред. Правото нямаше прокурори с женски имена, а законът си стоеше в съда. 

Цветан Цветанов
Снимка: Елена Донкова
Килърите не се ли зашеметяваха с 24-часови престрелки откъм посредствеността и задкулисието? Накрая нямаше ли виновни и наказани? Да сте чували за побойници по времето на Цветанов да млатят чужденци по софийските улици? Да сте чували и за грабители, които да тарашат домовете на възрастни жени и след това да ги удушават за някакви отделени пари за погребение? Да сте видели депутати в полунощ във Вътрешното министерство? Да сте прочели някъде, че имало битова престъпност? Светът беше овладян. 

Всъщност съвременник съм на Цветанов. И той май разбра, и ме оварди. Обаче в наше време моят съвременник на реда и сигурността е обвиняем. Защо? Не с едно, а с цели три обвинения. Тук е време да изригна с оптимистичното послание: „Човекът преодолява всичко”. Бившият вицепремиер и зам.-председател в най-голямата политическа партия ГЕРБ присвоил 50 хил. лв. от държавния бюджет в полза на антимафиота Орлин Тодоров, незаконно прекратил СРС срещу него и безконтролно е подслушвал, който си поискал. 

И докато моят съвременник на реда и сигурността се оплаква, че го подслушват, аз преживявам дълбоко неговите приказки за морал. Те май са недокоснати от човешка ръка и това ги прави все по-достоверни. Обаче гадната цивилизация разбуни духовете, че Цветанов бил се натискал с депутата от ДПС Делян Пеевски. Гадната цивилизация опитоми медиите и подчини патетиката на МВР. Ах, тази гадна цивилизация. Изобщо не е емоционална...

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар