четвъртък, април 17, 2014

120 години от издаването на романа „Под игото”


Така започва романът...
Снимки: Елена Донкова

Тази година се навършват 120 години от издаването на първия български роман „Под игото”. Чорбаджи Марко, Рада Госпожина, Соколов, Иванчо Йотата, Хаджи Смион, Ганко оживяват пред нас и до днес.

И не губят стойността си, навярно не само защото докато е писал романа, Вазов е използвал прототипи, а защото в образите е вградил непреходни нравствени ценности. Между кориците пулсира българската народопсихология! 

Една от кориците
на романа
Романът е написан от Иван Вазов по време на изгнание в Одеса, Украйна и е пренесен в България с руската дипломатическа поща. Публикуван е за първи път през 1894 година от издателство „Т. Ф. Чипев”. 

През 2009 година романът печели първо място в „Голямото четене”, класация на най-любимите и четени книги на българите. Днес ученици от 8 до 12 клас пресъздават откъси от романа в къщата-музей на Иван Вазов в Сопот.

Яница Маринова 

1 коментар:

  1. Димитър Андоновпетък, април 18, 2014

    Адмирации за написаното, за напомнянето на тази велика годишнина, за този Велик дядо Вазов?! Но какво от това?Да сте забелязали някоя от безбройните телевизии да е отразила, да е проронила една дума за това събитие? И няма как да се случи това, тъй като няма нужната санкция от ДПС, пардон, от др. Местан!! Че то и министерството на просвещението очаква разрешение от по-висшата
    инстанция - разбира се, ДПС, т.е. Л.Местан!! Няма как иначе да се случи събитието?! защото за следващата годищнина може и подобни публикации да бъдат забранени. Ами да - те развалят и посягат на етническия мир, нали?
    Българио, накъде вървиш????

    ОтговорИзтриване