сряда, април 16, 2014

Откъде да съм сигурен, че са лидери


Защо да им бъда последовател?

Бихте ли гласували за момчетата, които се появяват в рекламата за магическите самобръсначки на “Жилет”? Те са най-големите звезди в спорта. Футболистът Лионел Меси показва колко е добър в крикета, тениса и хокея на лед, а тенисистът Роджър Федерер се състезава по сумо, ръгби и Формула 1. После започват съревнование помежду си за лидерство “кой е по-по-най”. 

Предстоят избори, на които ще гласуваме доверие на неколцина наши представители за Брюксел. По лидерите им ще ги посрещнем. Какво е лидер обаче? 

Според тълковния речник е: водач, ръководител на политическа партия или на обществено-политическа организация. По думите на последвователи на лидер това е човек, който влияе на мнението им. Следването е навсякъде - от изявите му в медиите до проявите му в увеселително заведение. 

Андрей Ковачев, Владко Панайтов, Мария Габриел, Преслав Борисов, Метин Казак, Евгени Кирилов и Димитър Стоянов са само част от 18-те избраници в настоящия Европарламент. И ако се съмнявате в техните лидерски способности, добавям щипка харизма, лъжица доверие и чаена чаша медийни участия и редя следните имена: Илияна Йотова, Ивайло Калфин, Слави Бинев, Светослав Малинов, Антония Първанова и Надежда Нейнски. Последната се прочу скоро в медийното пространство, че продава покъщнината си в Брюксел през вътрешната поща на Европарламента. Вярно, изброените са в категорията на традиционните лидери, образували около себе си симпатизанти. 

За да се уверя в легитимността на сегашните играчи на изборите, които ни предоставят листи за гласуване, е необходимо да потърся отговори на няколко въпроса. Откъде да съм сигурен, че председателят на ПП “ГЕРБ” Бойко Борисов се ползва с доверие в обществото? Парадоксално, но се съмнявам! Само преди година той, заедно със земеделския министър в кабинета му Мирослав Найденов и тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов в запис от Банкя сякаш извършваха престъпления? Кое да ме убеждава, че Борисов е лидер на мнение? Може би това, че разбира как да мотивира... 

Откъде да съм сигурен и че Сергей Станишев е водач на листата на БСП за Европарламента? Нелогично, но се съмнявам! Още отекват думите му: “Видях човек, който е преминал през силен личностен катарзис”, по адрес за номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В гласа му тогава имаше личен чар – метафоричен, разбира се. Освен това си спомням и позата му на трибуната от парламента, вдъхваше самочувствие. 

Откъде да съм сигурен, че и името на Николай Бареков се подразбирало като бивш журналист и нов политик? Чудно, но се съмнявам! Всъщност неговото лидерство се изразява в това, че може да формулира ясно проблемите. Неотдавна като ТВ водещ той каза на протестиращи зърнопроизводители, дошли в София: “развилняла се пасмина от провинцията” и се закани да оглави гражданско общество срещу тях, което можело дори да режи гуми и да пали трактори. И добави: “този боклук, под формата на трактористки машини, който е стоварен в София, трябва да се омита от столицата”. Скоро обаче водачът на “България без цензура” обърна палачинката, израз често употребяван за него, и категорично заяви: “Когато пътувам в страната и виждам бедните хора, аз плача. Имам богати приятели, те ме помолиха да кажа и - ние плачем, когато виждаме бедните”. 

За водачите на мнение и техните последователи актьорът Юлиан Вергов казва в предизборен клип на Реформаторския блок: „Гласувайте, за да им пре***те п****та лелина”. Може ли това да е знак за лидерство? Обидните думи са лесни за разбиране и не чак толкова трудни за използване. Още повече, когато бъдат носител на ценности.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар