петък, март 28, 2014

НЕ!достоверна прогноза: ИЗБОРИ 2014


Фотограф: Елена Донкова

Този път е различно! Появи се нещо, по което ще избираме депутати за Брюксел - нов Изборен кодекс от законотвореца и зам.-председател на парламента Мая Манолова. И затова на вниманието на всички, които ще идат до урните в последната неделя на май, предлагам няколко словесни тезиса. Подкрепям ги с комбинаторни хипотези, емоционални очаквания и множество некомпетентни изчисления.

В денонощието преди изборите на 25 май няма да има показни арести. Глъчката ще се чува от щастливите абитуриенти, които ще броят до 12. Въпреки това ще има заподозрени за евродепутати. 

Тъй като времената са тежки, уточнявам, че в изборната ситуация присъстват възели, повече отколкото са необходимо. Възел наричам това, което служи за съединяване посредством вързване и преплитане и води до оплитане.  Специалистите по възели обаче познават няколко вида: водачески - използва се при движение на алпинисти, за бесене - употребява се от самоубийци с малко количество сапун, самозатягащ се и още други, които с много мърдане причиняват протриване.

Ето защо възелът е топ инструмент, който формира електоралните нагласи. Наблюдава се чувствителност - без никаква цензура. Мъчно му е на електората от скандалите с имотното състояние на българските политици и затова реши единодушно във фейсбук: За Присъединяване На България Към Княжество Монако

Новият вестник с лице
на първа страница
Стоянка Мутафова
В дясно положението е като на съд. Водъчът на ГЕРБ Борисов съди новия политик и бивш журналист Николай Бареков, че го нарекъл "тъп" в ТВ предаване. За да няма повече клевети и недобър език, препоръчвам  на избирателите на ГЕРБ и "България без цензура" да не слушат какво говорят лидерите им, а да отидат до будките и да си купят новия вестник "Клуб 100".  

В ляво не се наблюдава никакво изтичане или разливане на съмишленици от БСП към АБВ. Там по-скоро ще питат студентите дали искат да си направят прическа ала Станишев - късо подстригани около ушите и врата и бодлички отгоре. Без сресване с гребен. Все още прическата няма наименование. 


Прическата на Станишев
изглежда модерна
Стилистите мълчат колко процента би се вдигнал рейтингът на младежите, оформили косата си тип ала Станишев. В центъра - не се наблюдава никаква чувствителност. Капсулиран си остава лидерът на центристите - Лютви Местан от ДПС. Институционално - почти никого от респондентите не харесва президента, главния прокурор, националния омбудсман. 

Ето и изчисленията. Почти сигурно на 1-во място с гол в последната минута (18, 3%) печели новият политик с неговата "България без цензура". "Българиститебезцензура" надделяват едва с 0,3 % над националистите от АТАКА, които се подреждат втори. Станишев, Миков и компания, дишат във врата на Първанов, Петков и Калфин, но все пак БСП е четвърти по ред на вот. Процентите са около 14 и за двете формации. Пети без промяна, стабилни си остават ДПС с 11, 4 на сто. А от десните формации нито една няма да въвлече свои представители в следващия европарламент - ГЕРБ и Реформаторският блок получават 2-3 % доверие.

Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар