неделя, март 23, 2014

Господин Форум КЛЮЧ: Търсим хората, които не повтарят чужди думи

В рубриката Пред микрофона Ви запознаваме със създателя на идеята Форум КЛЮЧ Александър Куманов
Снимка: Форум КЛЮЧ

Там, където се споделя промяната. Винаги може да чуете думите „вярвайте си”, „има надежда”, „промяната идва” или „добрите идеи раждат каузи”. За по-ясната картина около тези думи, питаме „господин Форум КЛЮЧ” Александър Куманов. Негово е предложението за Форум КЛЮЧ - арената, на която знайни и незнайни говорят за идеите си. От 2011 г. насам са проведени шест издания с напълно безплатен вход. Александър работи по проекти и води семинари и обучения. Споделя богатия си опит, свързан с младежки програми и неформално образование, в дейности, които му доставят удоволствие. 

Седмица след като приключи шестият поред Форум КЛЮЧ се питаме кой сподели промяната? Трябва да кажем, че изданието беше наречено с категоричното: „Сподели промяната!” 
- Сподели я един млад човек, който има порива да прави нещата, така както го кефят. Това е профилът на хората, които излязоха на сцената на Модерен театър в София. 

Шестото издание на форума
беше проведено
на 15 март в Модерен театър в София
Къде живее този млад човек, за когото говориш? 
- Навсякъде. Намирам го там, където някой работи с млади хора. За съжаление, там където младите хора са лесни за намиране в училища, университети, барове или дискотеки виждаш клишето. Виждаш някого, който повтаря чужди думи. Търсим хора, които не повтарят чужди думи, а повтарят собствени. Изследователят Васил Гурев успя да разплаче публиката на последния форум. Той е доста над младежките години, но духът му е такъв. 

Точно затова ли казваш, че младите хора не са само студентите... 
- Има едно схващане, че активните млади хора задължително трябва да виреят в университет. Там има! Но аз съм ги намирал и в училища, на улицата... Може би е вярно, че когато правиш младежка политика да я ориентираш към образование. Обаче младежката политика не е висше образование. Младежката политика не е вкарване на хората в университет. Младежката политика само подпомага... 

С кого да си сверяват българските младежи часовниците? Кой казва например, дали британските са по-добри от нашите? 
- Ще разкажа един конкретен пример с младеж на 26 г., който искаше да замине за Германия като доброволец по програмата Европейска доброволческа служба. Тогава го попитах защо иска да отиде в чужбина, а той каза, че иска да се махне. После го питах: „Защо?”, а той: „Тука е отвратително, а там е страхотно!” Той всъщност не бе ходил никъде извън България. Знаел, че в чужбина е страхотно от филми. Ето това е масовата логика. Никой не може да каже, че английските младежи са по-умни от нашите, само защото така изглеждало. И никой не може да каже – обратното. 

Да се върнем на Форум КЛЮЧ какво се случва след като той приключи? Разказват ли Ви участниците и зрителите как са се променили?
- Форум КЛЮЧ е събитие, което има и недостатъци в мъртвата си фаза между изданията. Не получаваме никаква обратна връзка. Събитието е площад. Хората отиват на площада, виждат се с приятели и намират нови. След което си тръгват с тези приятели от площада и той никога не разбира къде са отишли те. 

Как се създават заглавията за всеки форум? 
- Екип от хора, които може да видите на сайта на Форум КЛЮЧ. С всеки един от тях имам емоционална връзка и ако започна да ги описвам поотделно, ще отнеме време. Но преди старта на всеки един форум започват конфкликти, сякаш се караме за международното положение как трябва да изглежда един форум. Започнахме с названието на първия форум „Младите хора и гражданският сектор” и продължихме с една страхотна презентация във Варна за каузи. След това в София направихме „КЛЮЧ кауза”, тогава започнахме да търсим и „каузьори”. По провокативен начин създадохме „КЛЮЧ +” – там давахме готовите отговори. Излизайки от залата, обаче разбрахме, че новите технологии са + от предишното издание и направихме „КЛЮЧ.НЕТ”. Решихме да не бягаме от смисъла на Форум КЛЮЧ, а той е именно да се споделя промяната и затова последния го нарекохме „Сподели промяната!” 

Вярвайте си докрай, убедително каза
актьорът и ТВ водещ Башар Рахал
на сцената на Форум КЛЮЧ
Как избирате лекторите, които представят своите идеи на сцената? 
- Чрез доста ровене в интернет. Не отказваме мнения и ги обсъждаме. Търсим хора с чисто име. Наред с избраните правим и конкурс за един, който има желание да се изяви. На изминалия форум имаме 21 кандидати за лектор. 

И кой спечели от „конкурсната квота”? 
- Ирена Събева. Тя се представи с презентацията „Нашият квартал”, в която сподели как с доброволци са почистили, засадили и облагородили част от зелените площи в „Княжево” (София). Ирена е спечелила награда от Еврокомисията за тази инициатива. 

По какъв начин традиционните медии гледат на събития като Форум КЛЮЧ? 
- Много лесно е да кажа, че интересът е изключително слаб, защото не сме заклали баба си. Нямаме скандал, дори отказахме да имаме. Примерно на „КЛЮЧ.НЕТ” през октомври попаднахме в ситуация на окупация. Бяхме в окупираната аула от студентите на Софийския университет. Залата пак беше пълна, а ние успяхме да влезем вътре и да отключим университета, както каза Гергана Паси тогава. 

А кога е следващият? 
- Знаем само датата – 18 октомври. Но не е ясно още къде ще се проведе. Дотогава хората могат да гледат нашите видеа и снимки от форума.

Интервюто взе Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар