вторник, май 13, 2014

100 г. безсмъртие - Пейо Яворов


Къщата в Чирпан на Пейо Яворов

136 години от рождението и 100 години от гибелта на гениалния творец Пейо Яворов бележим тази година. 

В Чирпан е родният дом на поета, където българската литература се свързва с магията на романтичното слово. Сянката на кичестия явор, цветята и чемширите пред прага отвеждат в живота на голямото задружно семейство на Яворов, което той неведнъж споменава в многобройните стихотворения. 

Портрет на поета
Битовата експозиция се състои от три помещения: кухня, гостна стая и т. нар. „Пейова стая“, в които са подредени лични и семейни вещи. 

На 6 юни на откритата сцена ще се състои и конкурс за рецитация на Яворовата поезия от ,,Подир сенките на облаците”. Малки художници могат да участват в конкурса за детска рисунка ,,Чирпан - градът на Яворов и моят роден град”. За целта следва да изпратят своите рисунки до края на май. Повече подробности за всички инициативи, може да намерите на страницата на Къща музей Пейо Яворов - Чирпан

На 29 ноември 1913 г. Лора се самоубива с револвера на Яворов след поредния скандал, породен от ревност. Отчаян Яворов се прострелва в слепоочието си и като по чудо остава жив, но сляп. В продължение на девет месеца той е подложен на несправедливи обществени обвинения, подбуждани от майката на Лора - Екатерина Каравелова. Оклеветен, обезверен, отчаян, Яворов слага край на живота си. 

На 16 октомври 1914 г. Яворов поглъща отрова и се прострелва смъртоносно. Творчеството на Яворов е многолико и сложно. През живота си Яворов обича две жени – Мина и Лора. Те не престават да го вдъхновяват до края на дните му: ,,сърцето ми е пълно с тебе…”. 

Някъде там в междуредията на циклите ,,Безсъници”, ,,Прозрения” още дишат копнежите и сблъсъците. Има едно дърво, което всяка пролет ражда плод, за да ни напомни, че всичко, което посееш тук, на Земята остава. То пребъдва. Ражда ново. Такава е стогодишната черница в двора на Яворов.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар