четвъртък, юли 10, 2014

Морски копнежи на времето


Преди и сега
Снимка: Елена Донкова
Преди консумация: Намажете се с плажно масло фактор 15, ще сме сигурни, че няма да изгорите при четенето на думите. 

Лятото... Чакано и жадувано! Натоварило в багажника куп емоции, плажни глезотии, телефони, контакти и кърпи. Идните слънчеви редове само посочват промените с годините. Те нямат за цел да обсъждат и анализират, защото както всички знаем, няма по-велик творец на почивката от слънцето. 

Преди: Почти всеки можеше да си позволи почивка на морето. С карта за десет дни. Вероятността да видиш някой познат не е никак малка: ,,Чичо Манчо, чичо Манчо... ще кажа на наш'те, че и ти си тук.” (из филма ,,С деца на море”).  

Снимка: Елена Донкова
Сега: Не всеки може да си позволи почивка. Почти не останаха картите, а всеки се свива според бюджета. Трудно се намира и компания по твоя стандарт, но все пак палатката е добро решение. 

Преди: Пристигането до морето е атракция за малки и големи. С организиран превоз - автобуси тип ,,Чавдар или с ладата. Влакът също е оферта за любителите на звуците: туф-тутуф. 

Сега: Пристигането се случва с личен автомобил, ако можеш да си позволиш цената на бензина. И с организирани автобуси, но вече по-луксозни и с климатици. За ценителите на влаковите композиции се предлагат релсови изживявания. 

Преди: Тогава бе модерно да се пие лимонада. В стъклени бутилки. 

Сега: Днес хит са фрешовете. Сервират се най-често в пластмаса. 

Преди: На плажа мъжете се забавляват с белот, та се чуват викове им до небесата. 

Сега: И днес се играе белот, но в по-честия вариант е налице електронната му форма. 

Преди: Изпращаха се картички по пощата. Така се изразяваше загриженост и отношение към всички близки. Картичките струваха стотинки - 0,20 - 0,50, но често заради трасето на пренасяне пристигаха до мястото, след като семейството се е завърнало от почивка. 

Сега: Днес все по-рядко се изпращат хартиени картички. Залага се на текстово послание по мобилните телефони. Най-предпочитаната форма са СМС-ите. 

Преди: Атракция по плажа някога бяха музиканти с мечки или камили, върху които децата се качваха и си правеха снимки. 

Сега: По плажа днес щъкат анимационни герои, малки прасета... 

Преди: Преобладаваха капанчета, където масово хората предпочитаха да се хранят. Заведенията тип бързо хранене са често предпочитани. 

Сега: Освен капанчета днес има и изискани ресторанти. Все още българинът обича да пробва от всичко през капанчето до изискания ресторант според ,,доколкото е дълбок джоба”.

ЯНИЦА МАРИНОВА
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар