петък, октомври 17, 2014

Фотогалерия: Пазар по гръцки (1-ва част)


Снимки: Елена Донкова
Брутният вътрешен продукт на Гърция е 241,7 милиарда щатски долара за 2013г., според данни на Световната банка и Евростат. Известно е, че южната ни съседка е страна с добра развита пазарна икономика, базирана на селското стопанство и леката промишленост. Но размяната на стоки срещу пари (в случая паричната единица е евро) осъществява ли печалба на продавачите на дребно, когато това се извършва на градския пазар в един ден през седмицата?

Купувачът, местен жител или чуждестранен турист, от 9:00-10:00 часа сутринта до късния следобед има възможност да се запознае с предлаганите стоки, да прецени дали има нужда да задоволи своите потребности чрез тях и при сравнение на конкурентните цени и продукти, да закупи избраното. Цялата тази картина се случва на около десетина метра от самия беломорски плаж. А мястото, предназначено за автомобилен паркинг на летуващите, е заето от сергиите на търговците. 

От единия до другия край на пазара разнообразието на предлаганите стоки се изразява от зеленчуци и плодове на местни производители, през дрехи, обувки, чанти и пердета до аксесоари и стоки за бита. Самото позициониране на отделните сергии е стратегическо и съобразено с конкуренцията, т.е., например, един вид зеленчук не се предлага на съседни щандове от различни търговци, а има определено пространство между тях, което е запълнено с други по вид стоки.

Туристическият сезон е към своя край, затова и няма наплив на почиващи хора. Месецът е септември, но въпреки това южното слънце напича. А продавачите се крият под сянката на шатрите и чадърите, докато не дойде време всичко, което не е било разпродадено, да бъде прибрано по микробуси. Оживеният преди часове паркинг пустее, а вляво от него се чуват гласовете на играещи на плажа деца. Морето отново е привикало плажуващите със своята солена вода и ситен пясък.




















Фотографиите са заснети през месец септември 2014 г. в гр. Тузла (Гърция)
Очаквайте скоро и цветната страна на пазара отново през обектива на фоторепортера на Новата журналистика.

ЕЛЕНА ДОНКОВА
Фотографии от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар