вторник, април 13, 2010

Получихме покана за среща на тема "Разследваща журналистика"

Скъпи колеги, ще се радвам ако присъствате на тази интригуваща среща или казано академично:


ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ - Разследваща журналистика

Департамент “Масови комуникации”

Лектори: Алексения Димитрова и Станимир Въгленов, специалисти с дългогодишен опит в областта на разследващата журналистика (Вестник “24 часа”) и автори на книги по темата

Водещ: ст. ас. д-р Росен Стоянов

15.04.2010 г., 18.00 часа, Нов български университет
Корпус 1 - 310 аудитория “Проф. Петър Мутафчиев”

За гостите:

Алексения Димитрова е журналистка във в. „24 часа“. Има 20-годишен опит предимно в журналистически разследвания и над 4000 публикации в над 40 печатни и електронни медии в България, САЩ, Русия, Великобритания. Сред предпочитаните й теми са секретните архиви и политиката от времето на Студената война, прането на капитали, сивата икономика и корупцията, тайните общества, събирането на разделени семейства.

Специализирала е в САЩ, Англия, Холандия и Дания. Член на Съюза на българските журналисти, Асоциацията на разследващите журналисти в България, Международната федерация на журналистите, Организацията на журналистите от Югоизточна Европа. Лицензиран преподавател по разследваща журналистика за България в рамките на Мрежата за професионализация на медиите в Югоизточна Европа. Лектор по проекта на Би Би Си „Техническа помощ за подобряване на професионалните стандарти в българската журналистика“.

Участвала с експертни мнения за разследващата журналистика в Югоизточна Европа в професионални и обществени форуми в Дания, Германия, Турция, Молдова, Хърватска, Словения, Азербайджан, Армения, Босна и Албания.

Автор на книгите „The Iron Fist – Inside the Archives of the Bulgarian Secret Police“ (2005) и „Войната на шпионите – разследване в български и американски секретни архиви“ (2005).

Носител на най-престижната награда за журналистика в България „Черноризец Храбър“ (известна като българския „Пулицър“) в категория разследване за 2004 г. за поредицата си „Светът открива български роднини“. Тази рубрика бе поводът да потърсим авторката.

Станимир Въгленов се занимава с журналистика от 20 години, а последните 11 работи, като разследващ журналист за вестник "24 часа". Има над 5000 публикации. Получавал е български и международни награди за разследваща журналистика.

Поканата е от Андрей Велчев,който е студент по журналистика в Нов български университет и председател на Клуб "Млад журналист" към СБЖ.

2 коментара: