четвъртък, май 20, 2010

Меглена Кунева: Необходима е дълбока трансформация на Европа


Застаряващото население на Европа Меглена Кунева определи като един от най-големите проблеми на Стария континент при срещата си със студенти от УНСС на 17-ти май 2010г. И веднага допълни: „Ако ви звучи прекалено социално – забравете, не говоря за социалната страна на нещата – говоря за чисто икономическата страна”. А в своята икономическа част „Стратегията Европа 2020 на Европейския съюз” , за която говори българския депутат, предвижда, че на всеки работещ през 2050г. в Европа ще се падат по четирима неработещи. „Ако нямаме достатъчно добавена стойност от нашия труд, няма да е лесно”, сподели бившият еврокомисар. А тази добавена стойност, според нея, се крие именно в образованието и науката.

„Образованието е пистата, по която ще се състезават 27 държави”, предвижда първият български еврокомисар. Нашата държава е бедна на енергийни ресурси, затова, смята тя, трябва да заложим на образованието. Оказа се, че неграмотността и ранното напускане на училище не са проблеми само на България, но и на много европейски страни. Изключение обаче прави Полша, която според г-жа Кунева в бъдеще ще бъде много голяма икономическа сила, защото „влага в образованието и това ще се изплати”. Що се отнася до България – „Приоритетите са да изградим стойност и ценности, които да са базирани на знанието”. Според нея, който знае повече, трябва да работи тройно, четворно повече. А студентите, които тя определи като елит, посъветва: „Никога не се страхувайте да влезете в спор за това, че знанието и че вие, които знаете, трябва да ви слушат и уважават!”

Свободата на науката, на проучванията – тя трябва да се причисли към другите свободи – на свободното движение на хора, стоки, капитал и услуги. Това смята настоящият съветник на зам.-председателя на ЕК. „Не стане ли това, Европа ще разчита на една малка част от себе си. Българите, които имат капацитета да направят наука, а не могат да я направят тук, няма да отидат в Европа, а ще отидат някъде другаде”. Според г-жа Кунева разковничето се крие в партньорството и дава за пример финландския шампион „Никиа”, когато, в началото на 90-те, държавата не е била напреднала по отношение на науката, дори е била във финансова криза. И проектът започва не с много пари, а с една прекрасна идея. Създава се фонд, който се подпомага с държавни средства, но тя няма „ръка над него”. Назначават се качествени хора от уважавани управленчески позиции, а държавата продължава да подпомага фонда, въпреки тежкото си положение, за да издържи проектът на конкуренцията. Днес резултатът е световно известен, но „това не се е случило, защото ЕК е предложила на Финландия да го направи, а защото те са си го измислили. И няма никакъв проблем ние да измислим нещо още по-хубаво”, категорична е съветник Кунева.

„Европа трябва да намери начин да направи така, че хората да работят не до 65, а до 85, ако могат, ако искат – от вкъщи”, смята българския политик. Но освен към застаряващото население, тя хвърля поглед и към младите, за които смята, че трябва да имат изборът да отглеждат децата си вкъщи, без това да пречи на работата или образованието им. Да бъдат хората постоянно свързани с останалия свят докато са в домовете си според нея е „един огромен шанс за бизнеса. Ако се постави за цел в застаряваща Европа, много хора ще измислят все по-добри и по-добри услуги и тези услуги ще направят Европа конкурентноспособна”.

Разбира се, колкото и важни да са услугите, няма как да пренебрегнем и технологиите, без които животът ни би бил немислим, защото: „Петролът и въглищата не струват нищо, ако нямаш технология да ги извлечеш. Вятърът, слънчевата енергия са все ресурси, които, ако нямаш технологията да ги направиш, са едни много досадни спътници на нашия живот. Обаче, ако имаме технологията, ние можем да направим от всичко това чудо. А чудеса стават!”, категорична е г-жа Меглена Кунева. И допълва, че за този резултат трябва да имаме няколко национални приоритета, с които да се съгласят и отстояват всички политически сили, което потвъждава с думите: „Демокрацията е процедура – няма добър резултат, ако няма преди това добра процедура”.

Автор: МИНКО ЧЕРНЕВ

Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар