петък, октомври 01, 2010

"Прозрачни съдби" пожъна успех на своята премиера

Вчера се състоя премиерата на филма "Прозрачни съдби"- студентски проект, носещ посланието за безопасен секс. Събитието се проведе в аула "Максима" в УНСС, където присъстваха студенти, преподаватели, близки и познати на екипа и медии.

Началото бе поставено малко след 7 вечерта с притъмняване на залата и пускане на трейлъра. След това последва блестящо музикално изпълнение на Цветелина Георгиева. За самата идея и пътят и на реализиране разказа Яница Маринова- сценарист на филма. Речта й завърши с отворения въпрос: "Можем ли да пренапишем съдбите си?". Отговор на този въпрос даде самият филм. След едномесечно поддържане на интереса от Фейсбук страницата, където бяха публикувани интервюта с актьорите, снимки, колажи, мисли от филма, зрителите бяха нетърпеливи най-сетне да разберат и разнищят концепцията на сюжета.

Всеки от присъстващите имаше различни очаквания за разплитането на нишката, но всички те получиха отговор с края на късометражната лента. Последваха бурни аплодисменти- на сцената излязоха актьорите Нина Петкова, Минко Чернев и Здравко Колев, режисьорът Петя Накова и Георги Марчев, който направи Фейсбук кампанията.

На финала Яница Маринова пожела на всички гости винаги да следват мечтите си, да рискуват, за да открият това, което търсят. Никога да не се задоволяват с малкото, а да дирят многото! "Ако успеем с филма да променим една човешка съдба, да пренапишем един житейски път, то значи екипа на "Прозрачни съдби" си е свършил работата!", допълни тя.



Истинското признание настъпва тогава, когато прочиташ в очите на зрителите интерес. А фактите сами говориха за себе си- всички гости напуска залата с усмивка. Във вечерната емисия на бТВ Новините бе излъчен материал за събитието. Филмът участва в конкурс за късометражно кино и скоро ще бъде излъчен по една от френските телевизии. 

Всеки ден, на всеки пет часа в България се изоставя дете. Редица филмови продукции разнищват историите на една нещастна сьдба, а "Прозрачни съдби" е първият студентски проект, който дири причините още в техния зародиш.  Филмът е с образователна цел и ще бъде разпространяван по училищата.

6 коментара:

  1. Благодаря на всички, който ми повярваха и помогнаха на една приказка да стане реалност!Благодаря и на Вас, който присъствахте на премиерата!Всичко беше толкова красиво....

    ОтговорИзтриване
  2. Премиерата беше посрещната с любопитство , но приключи със отегчение и съжаление за изгубения половин час на зрителите да гледат филм, от който не стана ясно какво е посланието. Прекалено изкуствени и скучни бях актьрите във филма. Много от сцените не бяха реалистични и логични. Липсваше елемента на емоцията и развръзката, от която зрителите да си направят сами изводите.

    Към създателите:

    Заложихте много на късометражния филм, но зрителите ви останаха излъгани.

    Държите се сякаш сте открили топлата вода за безопасния секс и филма едва ли не заслужава Оскар. Яница беше си научила сценария добре, тя Не изпъкна с естественост и непринуденост през цялата вечер. За съжаление повтаряше изтърканите и клиширани фрази, които вече знаехме от промото на филма. Ако не беше се изложила накрая на вечерта с многото си приказки за Мир и Любов може би щеше публиката да ти повярва!! Георги-се надяваше, че ще излезе от сянката на непознатото момченце и едва ли не рози ще му хвърлят на сцената.Да ама не ПИЧ! Стоеше си в ъгъла, кършеше пръсти дали публиката ще остане до края на филма-боза и се надяваше час по-скоро да те извикат на сцената. Певицата Цвети ви отсрами и двамата и публиката беше не само жива през цялото нейно участие, но и беше впечатлена от гласовите й способности. Останалите актьори не бива да ми се сърдят, но просото бяха толкова скучни, че не ми направиха впечатление по никакъв начин.

    П.С

    Надявам се, че не мислите, че завиждам за такъв филм-ЕДВА ЛИ. Просто отразявам мнението на голяма част от разочарованата ви публика-За това говори най-малкото липсата на коментари от тях в сайта ви. Виждам, че единствено Янито се опитва да завържи коментар за филма, но не й се получава!
    СЪЖАЛЯВАМ, че си отделих от времето да ви обяснявам нещата такви каквито са около филма, но надутостта ви и горделивостта ви е напълно излишна в случея

    Ваш:Откровения!

    ОтговорИзтриване
  3. Не отричам правото на мнение, но смятам, че личните обръщения и нападки ала Албена Вулева определено не са на място. Цитирайки имена и иронизирайки нормалните реакции на човек, който дълго се е трудил над нещо, не правят коментара интересен или забавен, дори бих казала, че постигат обратен ефект и размиват градивната критика със злобни подмятания. Но пък и аз каква ли градивна критика търся от човек, който на филмова премиера оглежда кой кърши пръсти и кой не, вместо да гледа филма...
    ПП: При толкова посочени имена защо не си споменал/а своето собствено? Защо не каза какво си правил/а по време на филма?

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че има и критики. Важно е всяко мнение.

    Пожелавам ти поне един път да кършиш пръсти в ъгъла за нещо, в което участваш и се притесняваш за него.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз мисля, че филмът се е получил добре, при положение, че това не е холивудска продукция, а студентски проект. Самата примиера според мен беше на ниво. Думите, които Яни каза, звучаха искрено, а не бяха някакви заучени клишета, с които да запълни времето. Самият факт, че BTV дойдоха да отразят събитието и след това излъчиха репортаж в късните новини, говори повече от всички думи, които могат да се изрекат. Много е лесно да се нападат хора, които до сега не са имали опит в дадена сфера, но аз бих ви насърчил да не спирате до тук. Сигурен съм, че следващият проект, с който се заемете ще е още по-добър от този, защото вече ще знаете "как стоят нещата".

    ОтговорИзтриване
  6. Напълно съм съгласна със Стоян. Всичко се получи перфектно, а и това е първият такъв проект за Яни! А и да не забравяме, че тя е студентка, която учи журналистика, а не режисура или нещо подобно в НАТФИЗ! Като за първи опит нямам думи колко добре се получи всичко! E,не, че има нещо лошо в критиката, но ми се вижда прекалено страхливо да критикуваш АНОНИМНО!
    Поздравявам целия екип на филма!

    ОтговорИзтриване