вторник, октомври 12, 2010

Пияни и дрогирани хлапета вилняха на концерт в центъра на София


Денят е 11 октомври 2010г. В 17:00ч. пред паметника на "Съветската армия" в София картинката е следната: сглобена сцена, мотаеща се охрана, хлапета със скейтове, чевръсти търговци. Събитието е ясно- финален етап на концерта на Coca-Cola Happy Energy. Няколко часа преди началото, обстановката е различна от това, което предстоеше да се случи.

Натъкнахме се на млада ученичка, която току-що си бе купила захарен памук и беше в очакване за началото на концерта. Попитахме я: "Хубав ли е памука?" и тя отговори: "За 3лв. как няма да е хубав". Брей, едно време беше левче, а сега в тая криза кожичката ти садират тия търговци. Само такива събитийца чакат, където принципно се изсипва доста народ, та и те кяр да видят.

Началото на концерта по разписание би следвало да започне в 18ч., но, разбира се, имаше едночасово закъснение... и с право- в началото броят на  хората не беше никак висок. А и какви хора, на където и да се обърнеш виждаш деца- малки и такива, които се мислят за пораснали. 12-15 годишни малчугани като че ли бяха излезнали от вкъщи и пренесли се пред паметника, за да вилнеят.

В четрири пункта се раздаваха разхладителни напитки, които жадните граждани бързо пресушаваха. Раздавачите не даваха капачки- питах се защо, а после си казах- навярно от мерки за сигурност. Ала по-късно разбрах, че и да вкарваш някаква умисъл в целия процес е загубена кауза. Българинът като иска да мята, да чупи, го прави.

Ако и да не донесе нищо друго, то една забележителност остана по паважите на столицата, която дълго да напомня за събитието- празни бутилки се мятаха из краката на хората. Селяния до шия... никаква хигиена, никакво съобразяване... и утре за чистачите ще има честитка... So happy...

Преди да започне самият концерт, прозвучаха любими песни в различни стилове- dance, hip-hop, rap. Място сред тях намери и родната- "Детство мое". Часовниците ни тиктакаха и най-сетне на сцената се появиха заслепителните водещи- Играта и Диди. Те започнаха анонса си така: "Много сте... Това беше всичко от нас... Къде се намирате? Пред паметника- хубаво е това да се знае".

Първи на сцената излезна Тома, чиято втора песен бе специално посветена на дамите. Последва изпълнението на таланта Нора. Заедно с балета от ангели тя сподели: "Незабравими са дните с теб".

Някъде отпред се развяваше българското знаме. Явно някои истински родолюбец искаше да покаже колко е горд, че е българин. Никой не го забеляза, освен водещия. Последваха изпълненията на Маги Джанаварова, Лора Караджова, а за финал и Андреа Баника.

Цялото събитие бе прилично уважено от хлапета. Те не спираха да вкарват течности в младите си организми, но не разхладителни, а такива, с които повдигаха градуса на настроението си. Няколко младежи бяха решили, че времето си е топличко и се съблякоха голи. Сгряваше ги мисълта за пиенето и поредната бройка, както самите те се изразиха. Млада девойка, търсеща внимание беше показала пъпче и кършеше снага от високо, за да бъде забелязана. Момче не одържаше страстите си, а  ги демонстрираше с ръцете си върху задните части на момиче, на пръв поглед изглеждащо, колкото него. Но можеш ли ги разбра точно на колко са?

Така за няколко часа столицата събра на едно маса дрогирани и пияни деца с фон- музика. Те буквално не знаеха къде се намират. И това личеше по погледите им.

Яница МАРИНОВА
Минко ЧЕРНЕВ

5 коментара:

  1. Яница, прекалено първосигнално възприемаш нещата. Защо говориш, че са били дрогирани? С какво са се надрусали, видя ли ги? Изобщо какво разбираш под ""дрогиран"? Всички ли бяха дрогирани?
    Много е лошо да лепиш етикети на цяло едно поколение, така правят и с нас и знаеш, че е много неприятно.

    ОтговорИзтриване
  2. Саня, и аз бях там! За нещастие, в живота си съм виждал как изглеждат хората, след като употребят наркотици и алкохол. Не преувеличавам- по едно време ни хвана страх да стоим там, защото до нас група младежи станаха агресивни, едно момиче почти припадна в несвяст, започнаха да се разсъбличат и да се чуват подкани за сексуални контакти.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за коментара, Саня:)Права си, че не бива да се лепват етикети на цялото, но за жалост основната част от публиката се състоеше от деца, който не знаеха къде се намират-в истинския смисъл на думата.Фактите сами говорят за себе си-виж разсъблечената девойка,консумираше се алкохол, мереха се с празните бутилки, миришеше на трева...Страшно беше-честно..

    ОтговорИзтриване
  4. Искрено се надявам да бяха пияни и дрогирани и това да бе причината постоянно над главите ни да летяха путилки от кока-кока и неизгасени фасове. До мене имаше едни, които псуваха всеки, който излезе на сцената. Иначе и аз трябва да призная, че ме хвана страх по едно време!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е често срещано явление по безплатните концерти в България! Всеки, който е ходил не би трябвало да го учудва този факт, за жалост! Контролът е изключително занижен и всеки прави каквото си поиска! Който иска да си се дрогира и напива, но да не застрашава останалите около него!

    ОтговорИзтриване