неделя, октомври 03, 2010

Илиана Раева: Нешка да говори каквото си иска

Акценти от седмицата:
Аз съм най-щастливият треньор на света, радва се златното момиче

Треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на световното първенство в Москва, където ансамбълът спечели бронзов медал. Раева отговори и на критиките за състава, отправени от голямата треньорка Нешка Робева.

Илиана Раева ще е твърда в политиката си за налагане на млади състезателки в националния отбор



Г-жо Раева, каква е вашата оценка за представянето ни на световното първенство в Москва?
И при ансамблите, и в индивидуалното имаме много голям успех. Много съм щастлива и доволна от представянето на нашите гимнастички. По лично мое настояване в индивидуалното участваха две млади момичета, които да започнем да налагаме, плюс две доказани, каквито са Силвия Митева и Моника Минчева. Замених четвъртата с петата, защото Цветелина Стоянова е по-перспективна. Тя имаше много тежък път, с няколко контузии и трябва да й се даде възможност. Малките гимнастички са назад в класирането, защото не участваха с пълна програма, а само с две съчетания. Такъв е регламентът. Всички специалисти им предричат голямо бъдеще, защото ги познават от времето, когато бяха девойки. Моника Минчева вдигна 40 градуса температура в деня преди световното. Успяхме до сутринта да я свалим до 38.5. Тя пое ангажимент, игра на инжекции и антибиотици. Успя да се справи блестящо, да влезе в 24-те, което ни дава право да участваме с пълни квоти на следващото световно.
Само 6 държави могат да се похвалят с това и ние сме една от тях. Силвия Митева направи едно много, много силно състезание в многобоя и мога категорично да заявя, че 5-ата и 4-ата преди нея се справиха доста по-зле и получиха по-високи оценки.

И сега към големия успех при ансамбъла.
И в най-смелите си мечти не съм вярвала, че този отбор от 16-годишни момичета ще се представи така и ще се върне с медал от Москва. Изключителна игра, вече 20-и път гледам съчетанието, с което стигнаха до бронза, а медалът можеше да има и друг цвят. Получихме най-висока оценка, като най-много поздравления имаше от рускините. Лично Ирина Винер каза страхотни думи за нас, а вашите колеги определиха нашето съчетание за най-силното на това първенство. Много съм възхитена от психическата устойчивост на тези деца. В момента съм най-щастливият треньор на света.

До каква степен съдийството повлия на резултатите?
На съчетанието с ленти и въжета допуснахме само една грешка и това бе достатъчно да ни отстранят от финалите. Нашите конкуренти допуснаха по 3 или 2. Това е - България трябва да е абсолютно безгрешна. Но нямам право да говоря, след като все пак взехме медал.
Стигнахме до съвестта на съдиите и ни дадоха заслуженото.

Можеше ли да постигнем нещо повече на това първенство?
Ансамбълът ни е от 16-годишни момичета, които се борят с 24-годишни световни и олимпийски шампионки от Русия и Италия. По английските и руските форуми не спират да ни хвалят и да ни предричат страхотно бъдеще. Страшно много съжалявам, че малка част от медиите тук опитаха да отнемат щастието на тези момичета. Благодаря на другите, които ни отдадоха заслуженото.

Силвия Митева е печелила медали, защо сега не стана?
В многобоя тя допусна малки грешки, иначе можеше да бъде и по-добре. Но признавам, че това, което показаха руските гимнастички, граничи с фантастиката. Те притежават изключително силни гимнастички и Силвия има шанс за медал, ако играе абсолютно без грешка. Тя е единствената гимнастичка извън руските републики в първата шестица. Казано на шега, първи е Съветският съюз и Силвия Митева има сребърен медал.

Ще продължавате ли да следвате политиката за налагане на млади състезателки?
Това е най-важното. Изобщо не ме интересуват коментарите на някои хора, твърдо ще следвам тази политика. Това го направиха преди една година Русия. Ние нямаше как да го направим, защото децата, които пуснах сега, бяха девойки. Категорично няма да мръдна от тази позиция. Това са две страхотни гимнастички, които ще продължавам да налагам.

Получихте критики, че не сте взели на световното състезателката от клуб Академик Марина Стоименова, какво мислите за нея и това ли е съставът, с който продължаваме?
Марина за мен изобщо не е толкова перспективна. Тук аз не сменям първата с четвъртата от контролното. Аз сменям четвъртата с петата, защото аз съм старши треньор и аз преценявам
А Нешка Робева и Лили Игнатова са си извоювали правото да говорят каквото си искат. Аз съм преценила, че трябва да участва Цвети Стоянова, и за мен това е правилното решение. А на индивидуалното много трудно можем да наложим втора състезателка. Така че, дали ще взема четвъртата, или петата, няма значение. Разбира се, че ще имаме контролни и ако някой покаже израстване, аз съм длъжна да се съобразя.

Какво ви предстои в следващите месеци?
Много бързо приземих децата. Казах им да се нарадват 3 дни на този успех и започваме подготовка по новите съчетания. Догодина е първата олимпийска квалификация, от която ще се класират 6 отбора при ансамблите и 14 на индивидуално. Предстои ни много по-тежка година от тази. Имаме стратегия до олимпиадата. Предстои ни пълна смяна на съчетанията.

Как стоят нещата с финансирането за олимпийската подготовка?
Много ни е тежко. На световното всички отбори бяха с цели делегации, пълни със спонсори.
Италианките получават 2000 евро заплата на месец. Единствената молба към министър Нейков бе да направим световна купа догодина и съм сигурна, че това ще стане. Ние сме единствената страна, която не прави такова състезание. Почти сигурно ще се случи така, че тя ще е август и ще открием новата зала в София. Иначе с парите имаме страхотни проблеми. Ние нямахме средства да отидем на всички световни купи и класирането ни там не може да бъде равноправно.

Г-жа Робева изказа мнение, че в световен мащаб интересът към художествената гимнастика пада.
Напълно е права. Всичко става заради регламента, защото хората не могат да разберат защо първият е пръв, а петият е пети. Трябва да се заложи на атракцията в спорта и тогава интересът ще нарасне. На това световно президентът на световната федерация направи прецедент и покани референтни съдии. Лично той ги назначи и те бяха опозиция на съдиите. Получиха се много базисни оценки и те помогнаха за справедливостта и за медала на България.

Тодор ХРИСТОВ, "7 дни спорт"
За "Акценти от седмицата"

Няма коментари:

Публикуване на коментар