сряда, юни 20, 2012

Горите, природата, бетона - изглед от ландшафтна България


Пейзажът е от Фюсен, Бавария (Германия) - да видим чуждата природа...
Снимка: Стефан Илчев
"Орлов мост", София. Закон за горите. Сутринта на 13-ти юни 2012 г. следях заседанието в Парламента on-line (имало и такава опция през сайта на Правителството). Промените, които бяха приети очевадно облагодетелстват само група от хора. Бях свидетел (и един от главните разпространители на информация) на абсурда, който се разигра в Народното събрание. 

След приемането на първите четири поправки, народните представители започнаха един по един да напускат пленарната зала. Накрая нямаше хора "Против", имаше само "За" и "Въздържал се". Двама от управлението на ГЕРБ гласуваха "Против" - премиерът сигурно е много недоволен. 

За по-малко от 5 часа във Фейсбук се събраха повече от 2 000 човека и имаше над 40 хиляди поканени... Млади и стари протестираха няколко поредни дни и то с викове срещу по бурните и невъздържани полицаи - "Без насилие". 

Дори имаше протестиращи, които прегръщаха полицаите и им подаряваха цветя! УНИКАЛНО!!! Това беше доказателството за едно гражданско общество, достатъчно узряло да се бори и разрешава проблемите адекватно, разумно, без излишни емоции (агресия, простотия)

Е, винаги ще има и "платени" да вкарват смут в редиците, но вече не минава! За съжаление, не бях там... Гледах всичко оn-line, но благодаря на тези, които предаваха на живо и коментираха... Интернет връзка с всички! В предизборната програма на ГЕРБ са уточнени промени в Законите за горите, но не и такива, каквито бяха приети, а именно: 

Какво се гласува на 13. юни 2012 г.: за първи път в българската история държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение.

За първи път от 1931 г. насам (когато е обявена първата защитена територия у нас) държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост. 

За първи път от 1955 г. държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина.

За първи път от 1991 г. досега (когато се приема новата конституцията) държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани със земеделието, като например ски курорти и голф игрища. 

За първи път от 1991 г. държавата създава отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски курорти и голф игрища, освобождавайки ги от дължимите държавни такси за промяна на предназначението на имотите.

За първи път от 1996 г. (когато влиза в сила Закона за държавната собственост) се дава възможност публичната държавна собственост да се утежнява с вещни права, които се раздават без търг, само с решение на министъра на земеделието. 

За първи път от 1997 г., когато започва реституция на горите, държавата ще разреши на частните собственици на гори с големина до 20 декара да могат да ги секат, без каквито и да е регулации от нейна страна. 

За първи път от 1925 г. крайречните гори няма да се водят вече "гори" и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им. Може да проверите информацията в сайта на Парламента

Нашите родни медии не пожелаха да отразят събитието първоначално, а тези които го направиха, не бяха много обективни (визирам Сашо Диков и Канал 3, на които звънях, но не пожелаха да говорят с мен, когато чуха какво искам да им кажа, именно - защо протестират хората на "Орлов мост"). 

Единствено телевизия СКАТ каза няколко истини. Но международните медии го направиха отговорно. Защо трябва да разбираме какво се случва в България от международните медии? Ето и линк: euronews.com

Имаше и петиция, затова президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на внесените поправки: avaaz.org/en/petition

Президентът наложи вето... Наложи му се... Доста се разшумяха нещата. Какво предстои?!


Миглена Зашева
български студент в Лондон

Няма коментари:

Публикуване на коментар