четвъртък, октомври 22, 2009

Усмивката и искреността на Генка Шикерова покоряват от раз

Малък лъч в мъглата на посредствеността...

Малко имена са яснооткроими в българската журналистика. Повечето са обвити в мъглата на неграмотността и некомпетентността, приклекнали са в удобната поза на властолюбци. Не такова е името на небезизвестната Генка Шикерова. Дипломиран журналист, разследващ репортер, малък лъч сред мрачното пространство на посредствеността - тези думи те карат да почувстваш тръпки по тялото, защото са истина.

В отлично настроение, заредена с усмивки, Генка Шикерова заедно с дългогодишния си оператор и приятел - Борис Пинтев - днес (22 октомври) застанаха пред нас, младите журналисти на УНСС. Първоначалното й притеснение изчезна неусетно бързо и на негово място дойде искреността. Точно с нея тя отговори и на всеки въпрос, зададен й от студентите, впили жаден и чакащ да попие и капка от отровата, наречена журналистиката, поглед. От първата си публикация във вестник "Континент", та чак до днес, е успяла да запази пламъка в очите си, който дори слънчевият ден не можа да скрие. Поглед, който те амбицира да искаш да ставаш по-добър, да мечтаеш, да знаеш, че е възможно и да си честен към себе си журналист.

Не със скрита камера, а със съвсем явна, бТВ репортерът подчерта, че образованието, което получаваме, е предимство, от което трябва да се възползваме. Преминавайки през няколко медии - Канал 3, Нова ТВ, бТВ, тя е осъзнала какво й е дал университетът - основата, която другите никога не усвояват изцяло.

От дума на дума, от "Работници" до "Избори 2009", успяхме да вкусим от опита на един истински, земен, усмихващ се човек, но не по онзи, користния начин, а някакси искрено, усмихване, вдъхващо ти енергия, която да не изгубиш до края на живота си. Това е - един реален човек за една истинска журналистика в едно фалшиво време, времето на медийната некомпетентност.

ГЕОРГИ МАРЧЕВ

гр. 5002

Снимка: Георги Марчев

АКО И ВИЕ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ НЕЩО, КОЕТО ВИ Е РАЗВЪЛНУВАЛО, ЧЕ ЧАК СТЕ ГО НАПИСАЛИ, ИЗПРАТЕТЕ ГО НА voinstvo@abv.bg за рубриката за авторски материал.

Авторските Ви права в "Новата журналистика" са защитени!


Няма коментари:

Публикуване на коментар