четвъртък, октомври 22, 2009

„Social Media for Children” пожъна повече от очаквания успех

Конференция на тема ,,Социални медии за деца: Кибер насилие и медийна грамотност" се състоя в Голямата конферентна зала на УНСС, в четвъртък (22.10.2009г). Кръглата маса събра на едно място известни имена в социологията и медийната теория от различни точки на Европа и света. Пред присъстващите преподаватели и студенти от университета се разкри колко силни могат да бъдат международните връзки днес, когато се разглеждат новите общи в световен мащаб проблеми, каквито са тези за кибер насилието и медийната грамотност.

Събирането на толкова забележими имена, анализиращи тези проблеми и презентирането на дейността на всеки един от тях, стана възможно благодарение на гл. ас. д-р Катя Михайлова (преподавател към катедра ,,Медии и обществени комуникации” към УНСС). Тя е ,,виновникът” да се осъществи конференцията днес, провокирала много полета за размисъл и оценка на това - къде сме ние и къде е светът в борбата си с тези проблеми! След като началото бе дадено от гл. ас. д-р Катя Михайлова приветствие поднесе и проф. Пламен Мишев - зам.ректор на УНСС, който накратко запозна гостите със страната ни и с най-добрия университет в страната, в който се обучават около 18 хил.студенти. След него проф. Джордж Стефген изнесе презентация на тема: ,,Какво е кибер насилие?”. Той посочи държавите-домакини, в които такава конференция вече е била факт, а именно първата – в Белгия; втората-в Полша; третата - България и 2010г. е предстоящата в Австралия.

Защо социална медиа за деца? - отговор на този въпрос даде д-р Михайлова в своята презентация. Акцент в нея бе сравнението на детството й с това на днешните деца. Удачно подкрепена с тематични и целенасочени слайдове, презентацията й направи стартът още по-ударен! Един от основните проблеми, който тя посочи, е този за липсата на диалог между деца и родители. Направено бе и умело сравнение на медиите от 1979г. и на тези, които съществуват днес - 2009г.

Следвайки реда на програмата, се даде думата и на проф. Толя Стоицова от Департамента за масова комуникация, която също е и преподавател в Нов български университет. Тя изложи информация и данни за това какво е кибер насилие, как трябва да изглежда социалната медиа - теория и ефекти, както и други теоретични постановки по въпроса на новия вид насилие.

Австралийците Дона Крос и Филип Слий пък акцентираха върху това как младите хора в Австралия използват мобилните си телефони и Интернет! Въпреки гафа с техниката, Филип Слий успя да покаже анимация направена от негови студенти, която предизвика усмивки по лицата на присъстващите.

Българските представители - д-р Ергю Тайр и Румяна Божилова - посочиха резултатите от проучване, свързано с това как личната настройка на човек влияе върху избора на медиа. Те показаха интересни изследвания за трите български водещи телевизии – бТВ, НоваТВ и БНТ 1. Поставиха и теоретични рамки на влиянието на риалити форматите върху младата психика, най-лесно податлива на психологично насилие.

Седмо в конференцията бе презентативното представяне на Жюстин Томс -психолог, педагог, създател и собственик на електронния сайт Az-deteto.com, който заедно с Az-jenata.com са медийни партньори на „Социални медии за деца”, както вече съобщи „Новата журналистика”. В изложението си тя говори едновременно от позицията на майка и на деен участник в развитието на социалните медии, пазещи малчуганите от кибер насилието. Тя успя да даде повече разяснения за това какво представлява детския й сайт, защитите, с които предпазва потребителите и други не по-малко значими мерки.

Ева Борисова, която е член на Асоциация ,,Родители”, внесе емоция чрез импровизираната игра с участието на всички в залата, наредени обаче в кръг. В нея трябваше да се постави показалеца на дясната ръка в дланта на левия горен крайник на съседа. Целта бе едновременно всеки да се опита да хване пръста на човека до себе си. Нейната презентация разкри голяма част от проблемите на българските деца. Тя обобщи картината, в която учениците са на всяко друго място, най-вече в Интернет пространството, но не и в просветителската сграда. Открехна и въпроса за финансовото положение на борбата с този проблем, липсата на внимание у обществото, у държавата, у родителите.

След паузата за кафе последва нова мощна вълна от информация и презентации - д-р Катерина Катзер, д-р Пузалски, проф. Ортега демонстрираха пред колегите си своите изводи, резултат от редица наблюдения и изследвания. Следобедните участници в събитието също разкриха голяма част от новия и малкоизследван проблем на кибернасилието. Проф. Питър Смит даде не по-малко интересни факти и резултати от изследвания, в които категорично отчита, че с все по-развиващите се нови технологии се преминава към по-жестоко и неконтролируемо кибернасилие. Подчерта, че младите хора са експерти в мрежата, но именно и те са основните жертви на нисилниците във виртуалния свят. Представиха се и три от шесте работни групи на проф. Питър Смит. Първата бе с ръководител проф. Ерсилия Менесини, която акцентира върху проблемите, разпръснати по териториален признак – Европа, САЩ и Австралия. Д-р Иън Коун презентира работата на втората група, занимаваща се с легалните аспекти на кибер насилието. Четвъртата работна група представи STSMs – Short-Term Scientific Missions. Ръководител на групата е д-р Вера Бороненко.От 16.30 до 18.00ч своите проекти представиха проф. Маритта Валимаки, д-р Соня Перен, проф. Анджела Костабиле, като проф. Джордж Стефгън бе ръководителя на цялата работна група.

Конференции от този тип са не само добър повод за нови запознанства и споделяне на опит, но те дават една обща равносметка за това на какво ниво сме с борбата с новите проблеми, породени от новите технологии, търсещи отговор с нови методологии и инструментариум. Така всеки, споделил своите открития, но и усвоил и чуждите, ще отнесе в своята страна усмивките и емоциите на чутото и видяното и ще се опита да приложи част от разбраното в своя индивидуален подход.

ЯНИЦА МАРИНОВА

гр. 5002

Снимки: Георги Марчев

гр. 5002

Отгоре-надолу:
Снимка 1: Всички участници около кръглата маса вече са готови за работа
Снимка 2: Проф. Филип Слий от Австралия представя своята презентация
Снимка 3: Проф. Дона Крос, която показва проблемите с кибер насилиетно на най-малкия континент на земята
Снимка 4: Официалният плакат на конференцията, като копие от него получи всеки присъствал на "Social Media for Children"
Снимка 5: Д-р Валерия Пачева и доц. Петко Тодоров също се откроиха сред официалните гости

Няма коментари:

Публикуване на коментар