събота, март 20, 2010

Ралица Василева заминава за САЩ с 20 долара и син на 7, а сега е звезда

Ралица Василева е първата българка, пробила в световната телевизия CNN International. Днес вече има и други българи там, но тя е първата. Познават я милиони зрители от десетки държави. Но как е стигнала до там? Едва ли можем да кажем- "е, то с връзки всичко става!"

Най-известният български журналист е родена в София. Получава средното си образование в английска гимназия в София и в Делхи. Завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Английска литература". Ралица Василева работи последно в България за Българската национална телевизия (БНТ). Журналистическата й кариера обаче започва в радиото, където е преводач-говорител в английска редакция.

През 1991 година заминава на стаж в CNN с 20 долара в джоба си и син на 7 години.

"Те харесваха моите репортажи, поканиха ме на специализация, харесаха ме като човек. Аз се върнах обратно в България, но след една година ме поканиха на работа, понеже имаха нужда от кадри от цял свят, с различни гледни точки", споделя Ралица след почти 20 години пред вестник "Труд".

Първите й изяви в CNN са в предаването “World Report”, където чуждестранни журналисти могат да представят новини от своята страна пред световната аудитория. От 1992 г. Ралица Василева е официално на работа в CNN. Била е в ефир при отразяването на конфликтите в Косово и Босна и Херцеговина, продължаващия конфликт в Близкия Изток, прехода на Русия към демокрацията. Отразявала е оръжейните инспекции на ООН в Ирак, атаката срещу САЩ, войната срещу тероризма и настоящата война в Ирак.

Интервюирала е Михаил Горбачов, Ариел Шарон, Петър Стоянов, Хенри Кисинджър, генерал Джордж Робъртсън и много други.

Ралица се връща всяка година в България. През 2009 засне филм за България- "Autumn of change: Bulgaria". В него разкрива първите години на прехода, първите реформи в политиката, в икономиката, в съзнанието. Вижте го:

1-ва част                                        2-ра част                                      3-та част

А какво е за нея 10-ти ноември: "Бях в Берлин, на почивка с приятели. На следващия ден разбрах, че Тодор Живков е подал оставка, не можех да повярвам, човек не можеше да повярва, че това наистина се е случило.

Всъщност тогава станах истински журналист, който се сблъсква с тези теми и с това как се прави обективна журналистика".

"Самата аз трябваше да преодолея страха си, понеже всички се страхувахме и не можехме да повярваме, че може човек да протестира и, че може телевизията да отразява това нещо", допълва журналистката в интервю за "Труд".

10-ти Ноември е бил и нейният шанс за работа в CNN.

"Гледам на живота като на приключение. Има една поговорка на английски, която звучи така - животът е това, което ни се случва, докато ние кроим планове", обича да казва Ралица. И така подчертава, че не знае какво ще прави след години, както не е предполагала през 1991г., че почти 20 години ще работи за CNN и ще живее в САЩ.


Ако искате да посочите журналиста, от когото се възхищавате, просто изпратете историята му на voinstvo@abv.bg и всички ще узнаят за него!

3 коментара:

  1. Mnogo dobur material!Bravo Jorka! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Най-известният български журналист е родена в София.

    Aloo-o, mnogo dobro, ama mnogo!

    ОтговорИзтриване
  3. Умно момиче! Шансът е бил на нейна страна.Тук щяха да я"сгазят" поради факта ,че е по -кадърна от старлетките , които и до ден днешен се подвизават в БВТ.

    ОтговорИзтриване