събота, септември 25, 2010

Акценти от Лято2010- АкадемикаБГ, "Дневник" и бТВ



Снимка: Минко ЧЕРНЕВ
Тази събота и неделя и следващият уикенд "Новата журналистика" ще представя най-добрите публикации на студентите по "Медии и журналистика" от Лято2010. Днес прочетете материалите на колегите от сайтът АкадемикаБГ, вестник "Дневник" (dnevnik.bg) и бТВ.



От АкадемикаБГ
Максим Минчев: Липсата на повече от една гледна точка е манипулация
Интервю на Елена Монева

Как се манипулира чрез новина?
Способите за манипулация са безброй – от подбора на заглавието, което може да внушава определена нагласа (дори само с въпросителна и многоточие), до избора на ракурс за снимка към текста. Липсата на повече от една гледна точка по спорен проблем винаги е волна или неволна манипулация, както и когато се вадят думи и изречения от общия контекст.

Всеки трети седмокласник е жертва на тормоз в интернет
Анастасия Станишева

Всеки трети седмокласник в София е бил заплашван или изнудван в социалните мрежи в интернет. Това е показало социологическо проучване, проведено сред 2000 ученици от София.

Студентите без общежитие имат право на парична помощ
Петя Георгиева

Всеки студент редовно обучение има право на месечна парична помощ. Нейният размер за учебната 2009/ 2010 година е била 35 лева.

От"Днeвник" и dnevnik.bg
Забрани за дъвчене на дъвка и целувки на перона, или най-странните закони по света
Веселина Фотева

"Лош закон, но закон!", казват юристите. Хората създават законите, за да изградят ред както в обществото си, така и в собствените си желания и пориви. Законите определят разликата между добро и зло, правилно и грешно, етично и неморално. Човешкото съществуване се гради върху опорите на писани и неписани норми. Но в стремежа си да уредят "черно на бяло" всяко действие "законотворците" създават текстове, които будят смях.

Бойко Борисов: Който допусне грешка, го отстранявам
Павел Николов

Изпълнителният директор на варненската УМБАЛ "Света Марина" проф. д-р Красимир Иванов е отстранен от длъжност, съобщи днес премиерът Бойко Борисов по време на откриването на нова медицинска апаратура в Първа многопрофилна болница за активно лечение в София.

От бТВ
Остарели ли са гражданските сватбени ритуали?
Георги Марчев

Съществуването на сватбената церемония се свързва с традицията. Но доколко традицията вече се е превърнала в досадна и остаряла формалност, която не се предпочита от младите.

"Като че ли те са расли в саксия тези млади хора и изведнъж под акомпанимента на птички и звездите светят, ама и слънце грее и някакъв тотален копнеж ги обхванал, който ще продължава до края на живота им", каза доц. Бочков.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ! Ако имате материал, непременно ни го изпратете на novata_jurnalistika@abv.bg

1 коментар:

  1. Павката има в пъти по-добри статии. Тази, едно, че е на скучна тема, второ е за човек, за когото се дъвче всеки ден. ;)

    ОтговорИзтриване