понеделник, септември 27, 2010

Третокурсникът Дамян Димитров: Учат ни как се управлява един фонд, а не могат да контролират съотношението приходи- разходи при стипендиите

Висшите училища са изхарчили близо 90% от парите за стипендии. ВУЗ-овете имат средства само за един от оставащите три месеца до края на 2010 година. "Недостигът на пари се дължи на факта, че по-голямата част от средствата по перо "Стипендии и награди" се харчат в началото на годината, а висшите училища трябва да изплащат стипендиите от януари до юли и от октомври до декември", каза наскоро министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.

Срещнахме се с Дамян Димитров, който е студент в трети курс в УНСС, специалност "Макроикономика", за да разберем отношението му към неясната ситуация с стипендиите.

Дамян получава редовна университетска стипендия във втория и третия семестър на обучението си и европейска- през четвъртия семестър. Последният опит за университетска помощ не се получил, защото доходът на глава от семейството му е бил с 22лв. повече от позволения максимум и така отпада от класиранията, въпреки че успехът му е бил с 50 стотни над минимума.

"Това не е правилно, тъй като брутният доход като таван не е актуализиран поне от пет години"- заявява студентът. Според него се получава следното- като декларираш всички документи, заради 22 лв. не получаваш уневерситетско възнаграждение.

"Редно е да има университетска стипендия, но ако разчитаме само на нея е твърде недостатъчно"- признава Дамян. Според него моментната неясна ситуация е реакция на глобалната криза, а финансирането от страна на държавата е недостатъчно. Като истински икономист той допълва, че субсидията на студент е приблизително 1000лв. и не би трябвало да се получава така, че да не стигат средствата. "Тези пари в икономическия университет трябва да се управляват адекватно, не е редно да ни учат как се управлява един фонд, а да не могат да контролират сьотношението приходи- разходи"- убедително заявява младият икономист.

Мнението му за европейските стипендии е, че идеята като цяло е много добра. "При положение, че образованието е платено, това е стимул. Добре беше организирано класирането от страна на фонда, но защо университетите ги забавиха нямам отговор”. Красноречив е фактът, че на 24 юли той получава европейска стипендия за месец март.

Дамян Димитров използва средствата от стипендиите предимно за образование, пособия и такси. За него минималната сума, с която един студент трябва да разполага месечно, за да живее прилично, е 400лв. В оставащите две години от бакалавърската си степен, Дамян не разчита на университетска стипендия, а по-скоро на европейската.

Яница МАРИНОВА
Минко ЧЕРНЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар