вторник, септември 21, 2010

Първокурсничката по право, Полина Христова: "Посрещам първия си студентски ден със смесени емоции"




Учебната година започна... И докато всички се лутаха- един да заверява семестър, втори да връща книги, трети лично да види Красталина Георгиева, ние се срещнахме с Полина Христова, която е първокурсничка по право. Тя ни разказа за емоцията, с която посреща първия си студентски ден.



"Здравейте, казвам се Полина Христова!"- започва тя. За Поли датата 20 септември е необикновена и тя дълго време ще я помни. Едно вълнуващо начало, една малка крачка- стъпка към голямата й мечта!

Млада, красива, амбициозна, мотивирана, излъчваща виталност, динамика, амбиция. Тя притежава онзи детски импулс на неудовлетворено любопитство, буден дух, ентусиазъм, които направиха срещата ни с нея особено вълнуваща.

Споделя, че посреща първия си студентски ден със смесени емоции, нетърпелива е да се запознае с преподавателите си, да създаде нови контакти. "Засега всичко е по-хубаво от очакванията ми"- с радост заявява Поли. Избрала е да следва право, защото това е детската й  страст. От малка следи съдебните процеси.

Малко уплашена и притеснена, пристъпва плахо пред вратите на новия си дом- УНСС. "Избрах именно правото, защото това е трудна наука, но аз винаги съм обичала предизвикателствата и се надявам един ден да стана добър юрист". На въпроса какви са първите й впечатления от университета, тя отговаря така: "Нямах представа как ще протече първият студентски ден, но наистина е вълнуващо. Срещнах се с част от преподавателите и ми въздействаха респектиращо".

Полина очаква студентският живот освен да е с неспирни купони, но и с възможност за създаване на нови приятелства и развитие в професията. Тя е от онези истински патриоти, които ценят историята си, знаят я и я пазят дълбоко в сърцата си. Казва, че за да градим бъдещето си, първо трябва да познаваме миналото си и да се учим от грешките, които сме допускали, за да не ги повтаряме.

Обикаля около Юридическия факултет още от първия ден-  проучва терена, където следващите пет години ще трупа знания. Външният й вид издаваше строгост, като истински юрист, очите и блещукаха, погледът и сочеше желание още на мига да се зарови из дебрите на правото. Напук на всичко лошо, което се говори за поколението, тя доказва, че има амбициозни хора и не бива всички да се слагат под общ знаменател.

Времето, в което израства и се гради наистина е пъстро, но когато имаш желание винаги можеш да запазиш себе си и да следваш целите си. За финал допълни, че очаква още изненади от университета и си пожела да бъде още по-уверена в себе си.

Полина е   творецът на своя свят- може да го пречупи, да обърне времето назад- може и  да създаде Нов. Днес тя рисува новия си живот, този, за който е мечтала в дългите безсънни нощи в трескава подготовка за кандидатстудентските си изпити. Тя вече е студентка. Попътен вятър из щурите студентски години.

Полина е една от 3000 студенти, които Университета за национално и световно стопанство прие тази година. Тази история е  една от всичките, но за нас ще остане с отворена страница. Нейното начaло поставяме днес, а съдържанието и ще  пишем и допълваме в следващите пет години.

Автор: Яница МАРИНОВА
Снимки: Минко ЧЕРНЕВ

4 коментара:

  1. а откъде е Полито, че не става ясно.

    ОтговорИзтриване
  2. bravo na Poli i na qni:) ot qnica,nova zagora:)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво момичета! Покажете на столичани, че провинциалистките са много по- красиви, умни, проспериращи. На добър път в живота! Весели студентски купони!

    ОтговорИзтриване