понеделник, януари 10, 2011

Подслушването е демокрация. Лъжата е истина. Корупцията е справедливост*


Подслушването е демокрация. Лъжата е истина. Корупцията е справедливост.  Сигурно така би възкликнал Джордж Оруел, ако бе написал книгата “2011”. Целият ни живот се превърна в един голям скапан роман, пишещ се от ръката на едни хорица, които ни имат за “шибан народ”. Големият брат ни наблюдава и следи изкъсо всичко казано, извършено, а скоро очаквайте и помислено.

“Проверката е най-висшата форма на доверие”, установил е от своя опит другарят Йосиф Сталин, известен със заточенията в Сибир. Какъв сблъсък на идеи, а! От едната страна стои демокрацията с нейните странни принципи за истина, свобода и справедливост, но пък, за да бъдат спазени, трябват контрол и проверка. Тънка е границата- СРС екипировка, няколко подслушвания, 2-3 медии за цвят и овце. Познайте кой е в ролята на стадо?

Политическата ситуация в страната излезе извън контрол. На пангара са партии, министри, премиери, шефове на агенции... За ръчичка са ги хванали едни продажни, приклекнали медии, които прокарват идеите им. Размятат се папки, аудио записи на флашки, стенограми. А премиерът Бойко Борисов кротко възкликва: “Нормално е да се подслушват всички министри. Аз искам да се мразят, а не да се обичат”.

Тракторът пък оре шестте ниви на Цветан Цветанов. Иде година на избори все пак. Умрялата БСП се хили злобно в ъгъла. “Мале, мале...” припява рефрена от песен на Устата президентът Георги Първанов. Сините реагират като ощипана лелка- ни лук яли, ни лук мирисали.

Но пък човек като размисли какво да ги правят ГЕРБ тези 100 млн. за подслушване. Трябва да се харчат. Затова искам и моите 13, 18лв.** да бъдат изхарчени от властимащите за установяването на здравния ми статус- повръща ли ми се или СРС-ли ми се. Може така да наваксаме  с бюджета за здравеопазването.

Май написахме още една глава от романа “2011”. Подслушването е демокрация. Лъжата е истина. Корупцията е справедливост.

*По романа на Джордж Оруел- “1984”
** 100млн. е бюджетът за подслушване, 7 585 131 са гражданите на РБългария по данни на НСИ за 2009г.

Георги Марчев


4 коментара:

  1. Ама доста солено и язвително.А какво пречи да бъде малко помислено как да се направи така, че това което не ни харесва да се промени или да помогнем да стане по-добро

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че промените винаги започват с говорене. Поправи ме, ако бъркам.

    ОтговорИзтриване
  3. ОБИКНОВЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ, СНАБДЕН С НОВА ТЕХНИКА!ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО!

    ОтговорИзтриване