събота, януари 22, 2011

"Замунда" и "Арена" спряха за ден, загадка остава защо



ОБНОВЕНО!(19.10ч.)
Снимка: darik.bg

Торент сайтовете "Замунда" и "Арена" спряха от 00.00ч. до 18.00ч на 22 януари. Има две версии. Първата е за акция на Генерална дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), както беше обявено по-рано днес от "Арена". Другият вариант е технически проблеми, съобщено пак от "Арена" след 15 ч. днес.


„Това са изпарени глупости на малоумници, каквито са администраторите“, каза по-късно директорът на ГДБОП Явор Колев. Той категорично отрече пред news.bg за съществуването на такава акция.


Предното съобщение на "Арена" беше премахнато изцяло веднага. На негово място се появи: "Поради технически проблеми на Zamunda.net нашият сайт работи при необичайно високо натоварване и е възможно временнo ограничаване на достъпа за потребители с ранг по-малък от Супер Потребител, както и други смущения в работата му".


В първата версия, разпространена от „Арена“, се включваше участието на мистериозен „Съвет за защита на интелектуалната собственост“, ръководен от държавни органи. Намесен бе и „Интерпол“, защото собствениците на "Замунда" и "Арена" не са българи, а сървърите им са в други страни.


В крайна сметка потребителите остават объркани и не спират да коментират във форумите. Потребителите са напълно съгласни, че нарушават авторските права на кинопроизводителите, но не забравят да споменат и части от закона за интелектуалната собственост и авторското право. Там се позволява свободно използване без търговски цели в рамките на семейството.


През лятото беше спрян от ГДБОП сайтът за електронни книги „Читанка“. Дни след това той тръгна.


Очаквайте подробности за развитието около мистерията





Георги Марчев
Всичко от автора

4 коментара:

  1. Арената не я уважавам, но Замунда... Много са спорни такива теми и трябва да се "стъпва" внимателно.

    Предполагам, че всичко ще е временно и по-скоро ще е в ползна на все още работещият arena.bg!

    ОтговорИзтриване
  2. pak 6te gi pusnat :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ало, ало!
    Що за глупост е това: "Потребителите са напълно съгласни, че нарушават авторските права на кинопроизводителите"?
    Има си закон в който пише кое е нарушаване на авторските права и кое не е. Съгласно този закон когато произведения, предмет на авторското право се съхраняват за лично ползване и с некомерсиална цел, това не е нарушаване на авторските права. Съгласно същия закон в тези случаи авторите получават заплащане под формата на отчисление от цената на всеки носител, дори на него да не се записва съдържание, предмет на чужди авторски права, а да кажем нещо създадено от самото физическо лице.
    И накрая държа да отбележа, че тези, които подтикват оня дефектен робокоп от първо поколение и надават най-много вой за авторските права не са авторите, а така наречените "правоносители", които са де докопали до правото (а често и самоопълномощили) да събират пари за авторско право от всичко и всички. Дали плащат на авторите обаче не било наша работа. Май и на авторите не боло, защото много от тях не са виждали пари от тия мошеници и обирджии.

    ОтговорИзтриване
  4. Замунда тръгна.
    За аренабг.ком не съм се интересувал,но вече сийдвам и тегля в замунда.нет

    ОтговорИзтриване