събота, февруари 26, 2011

Академик Антон Дончев: "Нашата власт е екипаж на кораб, който се клати непрекъснато"


Акад. Антон Дончев; снимка: Минко Чернев

Търсене. Сдъвкана храна. Отвсякъде вее вятър. Режат се крила. Подправки на политическа манджа. Реки от светлина, брегове от мрак. Нация- градина. Вода се дава само, за да се обере. Уникално наследство. Слепци. Тяло без душа. Брегове. Раждаме се слепи, после ни слагат очила. Ще имаме ли хора? Лутания днес и сега. Нашите търсения. 

Още Пелински пита дали ще имаме хора, този въпрос постави писателят акад. Антон Дончев на среща със студентите на УНСС през тази седмица.

"Всяко управление има две ръце- лявата, в която има жито и дясната, където стои жълъда. Няма ли дъбове, няма и гори, няма дъжд, а жълъдът расте бавно. Нашите политици не се занимават с това какво има в дясната ръка. Ако нацията ни е градина, то политиците са склонни да дават вода само за да я оберат. От дясната страна има още по-голяма река, но там не се дава вода”- разказа още Дончев.

"Всички ние сме от единия край на реката и викаме през нея към другите, които държат лодките. От тази страна на реката, образно казано интелектуалците, играем ролята на Галилео Галилей и се опитваме да докажем, че не Слънцето се върти около Земята, а Земята се върти около Слънцето. Стремим се да докажем, че центърът ни е духовният ни живот", смята академикът.

Според него тези, които получават властта са екипаж на кораба, който се клати непрекъснато. По думите му те могат само да запълват дупки.

"Никога българската държава не е покривала царството на българският дух. Без култура сме тяло без душа. Човек се ражда сляп и впоследствие му се слагат очилата. Без очила нищо не виждаме. А трябва да прогледнем". Ти събуди ли се?


Яница Маринова
Минко Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар